Romanii au scapat de datorii de 21 mld. lei, dar fara credite de consum economia nu respira

Data publicarii: 12-09-2013 | Finante-Banci

Bancile mai au in bilanturi circa 3 milioane de credite de consum dupa ce criza a sters 1,5 milioane de conturi. Doar ipotecarele si cardurile de credit au crescut. 

Stocul creditelor de consum din bilan-turile bancilor a scazut cu echivalentul a 21 miliarde de lei fata de varful atins in februarie 2009, la debutul crizei financiare pe piata locala, si a ajuns la 55 miliarde de lei (circa 12 mld. euro) la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor BNR. Bancile au ramas astfel fara o sursa importanta de venit in conditiile in care aceste credite au dobanzi foarte mari.

Dezindatorarea reduce presiunea pe bugetele clientilor si lasa mai multi bani disponibili pentru economisire sau pentru cheltuieli. Pe de alta parte, economia nu reuseste sa accelereze ritmul de crestere in conditiile in care robinetul creditarii ramane strans.

"Este o atitudine care reflecta aversiunea la risc a oamenilor si este o atitudine fireasca din punctul de vedere al managementului riscului personal. Este de bun augur ca oamenii vor sa fie mai putin indatorati. Pentru economie va fi un efect negativ pe termen scurt, dar pe termen mediu scaderea indatorarii se va vedea in puterea de cumparare a populatiei. Astfel, pe termen mediu impactul va fi pozitiv", comenteaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: