Distrugerea armelor chimice siriene: Un proces 'foarte scump, foarte lung si extrem de complicat'

Data publicarii: 13-09-2013 | International

Distrugerea arsenalului chimic sirian de catre inspectori internationali este un proiect realizabil, dar va fi 'foarte scump, de durata si extrem de complicat', a declarat intr-un interviu acordat vineri AFP Olivier Lepcik, expert la Fundatia pentru studii strategice din Paris.

Planul propus de Rusia este perfect realizabil, dar va dura o lunga perioada de timp, apreciaza el, estimand ca aceasta ar putea fi nevoie de cativa ani inainte de a se putea face inventarul arsenalului chimic sirian, plasarea lui sub control si apoi dezmembrarea si distrugerea sa. 

Rusia, care dispunea in epoca de 40.000 de tone de arme chimice si SUA, care au avut 30.000 de tone, au inceput sa distruga arsenalul lor chimic la sfarsitul anilor 90 ai secolului trecut, aminteste expertul francez, constatand ca 'nici astazi acest proces nu este incheiat'. Rusia si Statele Unite nu vor termina probabil distrugerea armelor lor chimice decat la sfarsitul acestui deceniu sau la inceputul deceniului urmator, o dovada a dificultatii unui astfel de proces, argumenteaza el. 

Distrugerea unui arsenal chimic militar este foarte complicata. Aceste arme sunt deosebit de periculoase. Substantele pe care le contin sunt extrem de toxice, explica Olivier Lepcik, subliniind necesitatea unor numeroase masuri de precautie, deopotriva pentru mediu si oameni. 

Mai mult, atrage el atentia, Conventia internationala impotriva armelor chimice prevede ca armele sa fie distruse pe teritoriul natiunii care le-a fabricat. In plus, spune expertul francez, Natiunile Unite si OIC (Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice) nu vor trimite inspectori pe teren daca nu vor fi in masura sa le garanteze securitatea. Or, in Siria se duc lupte, este un razboi civil. In conditiile actuale, securitatea pentru inspectorii care s-ar ocupa de arsenalul chimic sirian nu pare sa poata fi garantata, mai spune el.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: