Sectorul de activitate cu cea mai mare cerere de forta de munca in ultimii cinci ani

Data publicarii: 16-09-2013 | HR/Cariere
Cea mai mare crestere a cererii de forta de munca s-a inregistrat in ultimii ani in sectorul asistentei medicale, arata cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de munca vacante, publicate recent de Comisia Europeana.

Intre 2008 si 2012, numarul de locuri de munca in sectorul asistentei medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual. Aceasta crestere este rezultatul efectelor combinate ale imbatranirii populatiei, progreselor tehnologice si terapeutice, cresterii asteptarilor populatiei in ceea ce priveste calitatea serviciilor si punerea unui accent mai mare pe asistenta profilactica, potrivit datelor CE. Numai in 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra in domeniul asistentei medicale.


Observatorul reflecta insa scaderea in ansamblu a cererii de forta de munca in UE, locurile de munca vacante fiind cu 6 % mai putine in al patrulea trimestru din 2012 in raport cu ultimul trimestru al anului 2011. Numarul de persoane angajate a scazut in al patrulea trimestru al anului 2012 in cea mai mare parte a principalelor grupuri profesionale si a scazut pentru "specialisti” pentru prima data de la al doilea trimestru al anului 2010 (cu 5 %).

Profesiile cu cea mai mare crestere a numarului de angajati dupa lucratorii care presteaza servicii de ingrijire personala in domeniul asistentei medicale au fost creatorii si analistii de aplicatii software, personalul secretarial administrativ si specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucratoare si a constructiilor, precum si invatatorii.
   
"Cel mai recent raport confirma faptul ca asistenta medicala este unul dintre sectoarele cu cel mai mare potential pentru crearea de locuri de munca in Europa, fiind prin urmare sectorul in care investitiile in formare sunt urgente", a declarat Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca.

Personalul imbatranit, o mare problema
   
Serviciile de ingrijire personala in sectorul asistentei medicale s-au situat pe primul loc intre ocupatiile cu cea mai mare crestere intre al patrulea trimestru din 2011 si al patrulea trimestru din 2012. Trei alte categorii de angajati din sectorul asistentei medicale sunt clasate intre primele 25 de profesii cu cea mai mare crestere: asistentii medicali si obstetricali, tehnicienii medicali si farmaceutici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, de exemplu, medici stomatologi, farmacisti, fizioterapeuti. Pe termen mediu, perspectivele de angajare sunt mai promitatoare pentru asistentii medicali si obstetricali.

Raportul evidentiaza, de asemenea, faptul ca o serie de tari s-ar putea confrunta cu provocarea reprezentata de imbatranirea fortei de munca in sectorul asistentei medicale. De exemplu, mai mult de 40 % din persoanele care activeaza in domeniul asistentei medicale din Bulgaria si din statele baltice au varsta intre 50 si 64 de ani, fiind substantial mai mare decat media UE.

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: