Noul PNDR va avea 14 masuri; investitiile in ferme si sprjinirea tinerilor vor fi prioritati in programul 2014 - 2020

Data publicarii: 20-09-2013 | Afaceri

Investitiile in ferme si in industria alimentara romaneasca, dar si sprijinirea tinerilor, reprezinta prioritati in noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, care va fi compus din 14 masuri, cu zece mai putine decat actualul program, a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

"Am stabilit 14 masuri pe noul PNDR, desi eu am sperat sa fie numai 11, pentru ca ideea de baza este sa reducem mult birocratia si numarul masurilor pentru a ne concentra doar pe acelea care pot dezvolta cu adevarat mediul rural din Romania. In prezent, numarul masurilor este de 24, iar reducerea este de 10 masuri. Va fi mai usor si pentru agentia de plati, dar si pentru fermieri, in contextul in care avem niste obligatii pentru repartizarea celor 7,14 miliarde de euro. Dorinta mea este sa sustinem cat mai mult sectorul zootehnic, ca sa mergem cat mai mult pe produse cu valoare adaugata mare. Noi exportam cereale in loc sa le utilizam la cresterea porcilor si importam masiv purcei si carne de porc. Dupa anul 2011, Romania a devenit al cincilea exportator european de cereale, ceea ce pentru mine nu este un motiv de lauda, pentru ca una este sa exporti o tona de grau cu 200 de euro si alta o tona de carne de porc cu 1.500 de euro", a spus Irimescu.

Potrivit sursei citate, noul PNDR va sustine, in primul rand, masurile destinate tinerilor, iar in cel de-al doilea, masurile de investitii in ferme si in industria alimentara, acestea fiind urmate de cele destinate investitiilor in infrastructura rurala.

"Desi noi nu ne-am dorit asa mult pentru investitii in infrastructura rurala, intrucat sunt alte fonduri mai consistente pentru infrastructura, pana la urma vom da 1,2 miliarde de euro. De asemenea, vom acorda 30% din totalul fondurilor pentru masurile de agromediu, pentru ca este cerinta CE, dar si o suma pentru grupurile de producatori. Repet, intentia noastra este sa ne concentram pe partea de investitii in ferma si in industria alimentara pentru ca Romania are cea mai proasta incarcatura pe tractor din Europa. Daca, in Polonia, sunt 9,6 tractoare la 100 de hectare, in Romania sunt 1,4 tractoare la aceeasi suprafata. Și daca am da toti banii de investitii in ferme nu ar ajunge pentru a avea un nivel suficient de dotare tehnologica", a subliniat Achim Irimescu.

Acesta a precizat ca, in privinta calendarului de adoptare a programului, pana la sfarsitul lunii octombrie va exista un prim proiect care va fi discutat cu potentialii beneficiari.

"Venim pana la sfarsitul lunii octombrie cu un prim proiect ca sa ne consultam public cu potentialii beneficiari ai programului, respectiv cu fermieri, consultanti, institutii, iar pe 1 ianuarie 2014 sa ne ducem la Comisie cu un program destul de bine pus la punct pentru inceperea negocierilor", a adaugat oficialul MADR.

Compania de consultanta GBI Consulting, impreuna cu opt institute si universitati din Romania, vor realiza Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fara TVA, finantat in totalitate din fonduri europene.

PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, insa pentru viitoarea programare 2014-2020, Romaniei i-a fost redusa alocarea financiara cu un miliard de euro, pana la circa 7,1 miliarde de euro.

Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ cinci miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: