Legea 193/2000 - Clauzele abuzive ar putea ajunge la un Tribunal comercial. Nu este exclusa o noua amanare

Data publicarii: 20-09-2013 | Finante-Banci

Procesele pe clauze abuzive ar putea ajunge la Tribunalul Comercial Bucuresti, enitate care inca nu exista, potrivit Ministerului Justitiei. Modificarile la legea 193/2000 care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele s-ar putea sa nu intre, insa, in vigoare la 1 octombrie.

De la 1 octombrie ar trebui sa intre in vigoare doua noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Potrivit acestor modificari, o clauza dovedita ca fiind abuziva intr-un contract, va fi eliminata din toate contractele care o contin ale acelui profesionist.

Aplicarea celor doua texte este obligatorie pentru Romania, dat fiind faptul ca fac parte dintr-o directiva europeana ce trebuia implementata complet inca de la 1 ianuarie 2007. Desi trebuiau sa intre in vigoare cu restul noului Cod de procedura civila, la 15 februarie, modificarile au fost prorogate de doua ori.

Comunitatea bancara a cerut modificarea legii, avand in vedere pierderile potentiale pe care le-ar putea suporta.

"Exista discutii despre cum ar trebui sa sune cele doua texte. Sa ramana in varianta aceea, sa vina cu modificari sau sa fie amanate", a declarat Aurel Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Una dintre propunerile bancherilor este ca aceste procese sa se judece exclusiv la Inalta Curte de Casatie si Jutitie, fata de prevederile din restul Codului de procedura, care spune ca procesele se judeca in sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal si apelul la Curtea de apel.

Integral in ECONOMICA.NET

Ultimele stiri pe BankNews.ro: