Sumele refuzate la plata au ramas aproape de un miliard de lei in august

Data publicarii: 23-09-2013 | Finante-Banci

Bancile au refuzat la plata instrumente de debit in valoare de 978 miliarde de lei (220 de milioane de euro) in luna august, cu echivalentul a o suta de milioane de lei peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care nu au gasit suficiente lichiditati in conturile titularilor pentru a onora cecurile si biletele la ordin emise de acestia.

Chiar daca au scazut usor fata de luna anterioara, cand refuzurile la plata au depasit un miliard de lei, volumul lunar al sumelor refuzate este in continuare de opt-noua ori peste nivelul anterior crizei. Numarul refuzurilor a scazut insa mai rapid si a ajuns la 11.700 de incidente in august fata de 14.800 de incidente in luna iulie, potrivit datelor Bancii Nationale. Aceasta inseamna probleme in crestere cu lichiditatile pentru companii de talie mare.

Numarul titularilor de cont care au generat refuzuri la plata in august a fost de aproximativ 4.000, fiind de asemenea in scadere. In cazul tranzactiilor cu marfuri dintre companii se fac rareori plati in numerar, cumparatorii emitand in schimb bilete la ordin prin care se angajeaza sa efectueze plata la o data ulterioara (cuprinsa in general intre cateva saptamani si trei luni). Detinatorul biletului se prezinta la banca la data scadentei si primeste banii pe care banca ii ia din contul emitentului.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: