Noi oportunitati de accesare a fondurilor europene - prin Camerele de Comert si Industrie

Data publicarii: 24-09-2013 | Finante-Banci

Noi solutii de finantare a afcerilor prin absorbtia fondurilor europene au fost prezentate la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, care a organizat in colaborare cu Camera de Comert, Industrie si Navigatie Castellon - Spania, conferinta "Oportunitati de accesare a Fondurilor Structurale 2014 - 2020”.

Desfasurata in prezenta E.S. Ambasadorul Spaniei in Romania, Dl. Estanislao de Grandes Pascual si a unui numar important de oameni de afaceri romani si spanioli, conferinta a adus in atentia auditoriului proiectele Romaniei pentru viitorul exercitiu bugetar european, prezentate de Domnul Gabriel Calin Onaca, Secretar de Stat in Ministerul Fondurilor Europene, iar la nivelul administratiei locale, de Viceprimarul General al Municipiului Bucuresti, Dl Dan Alexandru Darabont.

La randul lor, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Navigatie Castellon, doamna Dolores Guillamon Fajardo, prima femeie presedinte a acestei Camere de Comert si membrii delegatiei spaniole au prezentat exemple concrete de succes in administrarea si cheltuirea banilor europeni, Spania fiind alaturi de Irlanda, statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai bune performante in atragerea finantarii de la Bruxelles, reusind sa utilizeze 60% din bugetul alocat de UE, fata de o rata a absorbtiei de numai 22%, atinsa in prezent de tara noastra.

Sistemul Cameral din Romania a fost reprezentat de Domnul Marin Niculcea, membru in Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, presedintele CCI Teleorman, si de Domnul Nasty Vladoiu, Presedintele Uniunii Camerelor de Comert Bilaterale din Romania.

In deschiderea lucrarilor, Domnul Marin Niculcea, a transmis mesajul E.S. Presedintele Camerei Nationale, Dl Mihail M. Vlasov,  subliniind importanta colaborarii romano - spaniole, concretizata intr-o serie de reuniuni bilaterale la nivel inalt organizate de Camera Nationala, si prin disponibilitatea manifestata de partenerii spanioli de a impartasi din experienta si expertiza dobandite in accesarea fondurilor europene. Un alt aspect important al relatiilor noastre bilaterale este prezenta consistenta in Spania a comunitatii romanesti, fapt pentru care, Camera de Comert Nationala a Romaniei va deschide o Reprezentanta in Spania, cu scopul de a-i sprijini pe romanii care doresc sa-si deschida afaceri, prin servicii precum studii de piata, asistenta si suport pentru deschiderea unei societati comerciale.

"Finantarea ar trebui sa raspunda problemelor reale ale pietei astfel incat fondurile sa fie utilizate eficient, iar dezvoltarea mediului de afaceri trebuie sustinuta prin imbunatatirea accesului la servicii de asistenta adaptate pentru IMM-uri, inclusiv a accesului la pietele internationale”, a punctat reprezentantul Camerei Nationale, sustinut in continuare si de Domnul Nasty Vladoiu, care a  precizat ca "interesul national trebuie sa primeze” in selectarea proiectelor eligibile.

Romania va dispune in viitorul exercitiu bugetar european de 40 de miliarde de euro, care vor putea fi cheltuiti mai inteligent si mai eficient prin implicarea mai profunda a sistemului bancar, a anuntat Secretarul de Stat in Ministerul Fondurilor Europene, ministerul fiind angajat in negocieri cu Asociatia Romana a Bancilor, pentru implicarea acestora in efectuarea platilor catre beneficiari si in evaluarea proiectelor. Mediul de afaceri va beneficia intr-o prima estimare de 3,4 miliarde de euro, suma ce va fi alocata prin 3 autoritati de management, care vor asigura o coordonare optimizata a cheltuirii banilor europeni, conducand astfel mai rapid la schimbarea dorita in societatea romaneasca.

Si Primaria Capitalei pregateste o serie de schimbari importante in absorbtia fondurilor europene, valoarea proiectelor la nivelul capitalei fiind de 4 miliarde de euro.

Partenerii spanioli sunt dornici sa ne ajute in depasirea statutului de tara cu cel mai scazut grad de absorbtie a fondurilor comunitare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin impartasirea din expertiza care a transformat profund Spania dintr-o tara saraca, intr-un stat modern, dotat cu o infrastructura de transport si de mediu foarte avansata si un nivel de trai comparabil cu al celorlalte state din vechea Europa., dupa cum a declarat E.S. Ambasadorul Spaniei in Romania, Domnul Estanislao de Grandes Pascual.

Instrumentele structurale reprezinta un mecanism extrem de util pentru dezvoltarea economica, fapt demonstrat de experienta Spaniei si de aceea, Camera de Comert din Castillon doreste sa-si  exprime totala disponibilitate de a cooopera cu  partenerii romani, oferind calificarea, experienta si sprijinul tehnic necesar pentru buna gestiune si accesare a fondurilor europene si pentru impulsionarea competitivitatii, a afirmat doamna Dolores Guillamon Fajardo, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Navigatie Castellon.

Reprezentantii spanioli au prezentat exemple concrete de folosire a banilor europeni prin sisteme inovative si mecanisme de finantare competitive si au avut oportunitatea unui dialog B2B in incheierea conferintei.

Sponsorii conferintei au fost Schonherr  si Asociatii, Heliotec Energia Renovable si  Garanti Bank,. sposnsor gold. Partenerii media au fost: Antreprenoriat,  Business 24, Calea europeana, e-fin.ro, Calendar evenimente, finantare.ro, The Money Channel, Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: