Rovana Plumb: Statiile de monitorizare ale proiectului de la Rosia Montana vor fi operate de catre RMGC

Data publicarii: 24-09-2013 | Mediu

In statiile de monitorizare ale proiectului minier de la Rosia Montana vor fi angajati ai operatorului, dar in cazul in care conditiile si standardele de mediu nu vor fi respectate, statul roman are posibilitatea legala de a opri lucrarea, a declarat, marti, in cadrul Comisiei Speciale pentru Rosia Montana, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

'Sistemul integrat de monitorizare a proiectului, si care se numeste Watch, va implica Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Aceste institutii vor urmari si monitoriza procedura, la date vor avea acces si societatea civila, si experti internationali. In aceste statii vor opera angajatii operatorului, dar vor fi monitorizati de catre statul roman, pentru ca datele vor fi transmise online. Este o obligatie pe care noi am impus-o, respectiv ca informatiile sa fie transmise online', a spus ministrul Mediului.

Oficialul a adaugat faptul ca 'exista posibilitatea ca, daca nu se respecta conditiile si standardele impuse in activitatea de exploatare si constructie a proiectului de la Rosia Montana, statul poate opri aceasta lucrare'.

Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.

Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si autoritatilor.

Parlamentarii au termen sa incheie raportul cu privire la exploatarea miniera pana pe 20 octombrie, prima camera sesizata fiind Senatul.

La jumatatea lunii septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca valoarea garantiei de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an.

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: