Guvernul mai da o mana de ajutor bancilor. Modificarile la legea clauzelor abuzive, amanate pana la anul

Data publicarii: 25-09-2013 | Finante-Banci

Guvernul va amana din nou aplicarea celor doua noi articole la legea 193/2000 care ar permite eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele comerciantului care are astfel de practici. Acestea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 octombrie, dar cel mai probabil vor fi amanate pana la anul.

Bancile au reusit sa tergiverseze aplicarea unei legi timp de un an. Guvernul va amana pentru 1 februarie 2014 cele doua noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Potrivit celor doua articole, o clauza dovedita ca fiind abuziva intr-un contract de adeziune va fi eliminata din toate contractele care o contin incheiate intre acel profesionist si consumatori.

Aplicarea celor doua texte este obligatorie pentru Romania, dat fiind faptul ca fac parte dintr-o directiva europeana (93/13/CEE) ce trebuia implementata complet inca de la 1 ianuarie 2007. Desi trebuiau sa intre in vigoare cu restul noului Cod de procedura civila si a legii de aplicare, la 15 februarie 2012, modificarile au fost prorogate de doua ori, o data prin ordonanta de urgenta si o data prin Parlament, ultimul termen oficial fiind 1 octombrie. Se pare ca va trece, insa, un an de la termenul initial, in cazul in care Guvernul va emite o noua ordonanta de amanare.

A fost nevoie de jumatate de an pentru ca Banca Nationala sa vada care ar fi efectul legii asupra sectorului cu cele mai multe clauze reclamate ca fiind abuzive in ultimii ani: cel bancar.

Comunitatea bancara, prin vocea Asociatiei Romane a Bancilor, dar si prin cea a BNR - care a facut intens lobby pentru bancheri -, a cerut ca cele doua articole sa nu se aplice in forma votata de Parlament, prin legea 76/2012, ci a cerut cateva modificari, avand in vedere pierderile potentiale pe care le-ar putea suporta.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: