Unicredit Tiriac Bank si BCR au acordat prima facilitate de factoring de tip club

Data publicarii: 25-09-2013 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana si UniCredit Tiriac Bank au acordat prima facilitate de factoring de tip club din Romania. Facilitatea in cuantum de 100 milioane euro in echivalent lei, a fost obtinuta de compania Sensiblu, parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, pentru incasarea in avans, in baza unui mecanism de factoring fara regres, a creantelor detinute de aceasta companie in relatia cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate din Romania. UniCredit Tiriac Bank a avut rol de coordonator principal si agent al finantarii de factoring. 

Facilitatea de factoring de tip club este importanta pentru Sensiblu, parte a Grupului A&D Pharma, atat din perspectiva diversificarii surselor de finantare cat si din perspectiva optimizarii structurii de finantare clasice, utilizate pana in prezent. Caracteristica de baza a acestei solutii de finantare este lichidizarea directa a activelor detinute - solutie mult mai potrivita pentru finantarea unei companii din industria farmaceutica. 

Facilitatea astfel implementata este finantata in mod egal de Banca Comerciala Romana si UniCredit Tiriac Bank si constituie o forma de sustinere a sistemului de sanatate romanesc prin lichidizarea creantelor asupra Casei Nationale si a Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate.

Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale si  UniCredit Tiriac Bank au acordat A&D PHARMA un credit sindicalizat tip club in valoare de 190 mil euro, pentru refinantarea nevoilor generale de sustinere a activitatii de baza, precum si a celor de dezvoltare a grupului. Tranzactia este cea mai importanta din sectorul farma in anul 2013.

In paralel cu facilitatea de tip factoring si in stransa legatura cu aceasta, Grupul A&D Pharma a incheiat o tranzactie de refinantare cu majorare a sumei prin intermediul unei sindicalizari de tip club, in suma de pana la 190 de milioane de euro. Aceasta are drept obiect refinantarea nevoilor generale de sustinere a activitatii de baza, precum si pe cele de dezvoltare ale grupului si este cea mai importanta tranzactie de acest tip realizata pe piata farmaceutica romaneasca in anul 2013. Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale si UniCredit Tiriac Bank au participat in mod egal la finantare, avand rolul de Aranjori Principali Mandatati, cu UniCredit Tiriac Bank in calitate de agent de garantie si UniCredit Bank AG - London Branch in calitate de agent de facilitate. Banca Comerciala Romana a indeplinit rolul de coordonator al tranzactiei de refinantare. 

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est. In Romania, UniCredit Tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru 596.000 de clienti, prin intermediul a 188 sucursale. Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Despre BCR

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor si 562 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM - peste 2.200 de bancomate si POS - 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking si E-commerce.  

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din estul UE. Cei aproximativ 46.000 de angajati deservesc 16,6 milioane de clienti in aproximativ 2.900 de agentii din sapte tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La 30 iunie 2013, totalul activelor detinute de Erste Group era de 210,2 miliarde euro, profitul net de 301,2 milioane euro si raportul cost-venit este de 52,8%.

Despre BRD

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si banca nr. 1 de pe piata romaneasca a creditelor sindicalizate. BRD - Groupe Societe Generale are 2,3 milioane de clienti si opereaza o retea de aproximativ 900 de unitati. Cu peste 2,3 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 21.600 de POS-urisi 1.500 de ATM-uri, BRD este banca nr. 1 pe piata romaneasca a cardurilor. Cu operatiuni de factoring de peste un miliard de euro in 2012, BRD este liderul pietei de factoring din Romania.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajati in 76 de tari si 32 milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

- Retail banking in Franta

- Retail banking international

- Corporate & Investment Banking

Despre AD Pharma

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din Romania, deruland activitati complexe de import, distributie si retail farmaceutic. Din grupul A&D Pharma fac parte companiile Mediplus Exim, lantul de farmacii Sensiblu si A&D Pharma Marketing & Sales. 

Mediplus Exim este liderul pietei de import si distributie farmaceutica din Romania, cu un portofoliu de peste 25.000 de produse (produse prescriptibile, OTC-uri si produse cosmetice), cu o cota de piata din vanzari de peste 25%, oferind acoperire nationala si servicii de distributie farmaceutica la cele mai inalte standarde GDP (Good Distribution Practice).

Sensiblu este lantul farmaceutic cu cele mai multe farmacii sub un singur brand din Romania. In prezent, Sensiblu ofera prin intermediul celor peste 400 de farmacii din intreaga tara, solutii integrate de sanatate, frumusete si stare de bine unui numar de peste 5 milioane de pacienti si clienti constanti. 

A&D Pharma Marketing& Sales este vectorul dezvoltarii internationale a grupului A&D Pharma, oferind servicii complete de marketing, promovare si vanzare unui portofoliu extins de producatori, atat in Romania, cat si in alte tari din Europa Centrala si de Est.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: