Valoarea totala a imprumuturilor acordate Romaniei de BEI in perioada 1997 - 2013 este de 5,2 miliarde euro

Data publicarii: 26-09-2013 | Finante-Banci

Valoarea totala a imprumuturilor acordate in perioada 1997 - 2013 de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru care statul roman si-a dat acordul este de 5,4 miliarde euro, se arata intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

"In data de 25 septembrie 2013, Daniel Chitoiu, vice prim-ministru si ministru al Finantelor Publice, s-a intalnit cu delegatia Bancii Europene de Investitii (BEI) condusa de vicepresedintele Mihai Tanasescu. In cadrul discutiilor, domnul Daniel Chitoiu a subliniat faptul ca Romania este interesata sa beneficieze de intreaga gama de produse si de expertiza BEI pentru proiecte publice si private la nivel national si regional. In acest sens, a fost apreciata intentia BEI de a se implica prin asistenta tehnica specializata adaptata nevoilor statelor membre, in special in implementarea proiectelor", se arata in document.

Potrivit acestuia, ministrul Finantelor Publice a precizat ca sprijina diversificarea sectoarelor de interventie ale BEI in Romania catre energie, agricultura, infrastructura si continuarea finantarii intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul partenerilor BEI din sectorul financiar-bancar.

Vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu, a scos in evidenta avantajele financiare ale statelor membre cu privire la contractarea imprumuturilor de la BEI, atat pentru finantarea proiectelor, cat si pentru asigurarea cofinantarii si prefinantarii proiectelor finantate din fonduri europene. Oficialul european a aratat ca exista probleme legate de lipsa spatiului fiscal pentru proiectele contractate de Romania de la BEI.

'Daniel Chitoiu a declarat ca urmareste cu interes si sprijina initiativa comuna a BEI si Comisiei Europene (COM) privind IMM-urile. In acest context, a precizat ca este oportuna alegerea unui instrument cu impact cat mai mare asupra IMM-urilor, adaptat nivelului de dezvoltare al pietei financiar-bancare din fiecare stat membru si fara a afecta calitatea portofoliului de imprumuturi BEI si implicit ratingul AAA', informeaza comunicatul citat.

Mihai Tanasescu a subliniat ca BEI nu are plafoane de finantare pe tari si, in consecinta, Romania poate beneficia de sume mari de finantare pentru proiecte viabile. 

Sursa: AGERPRES