Ministerul Justitiei insista ca procesele pe clauze abuzive sa ajunga la un tribunal specializat

Data publicarii: 26-09-2013 | Finante-Banci

Ministerul Justitiei va mutea problema clauzelor abuzive de la curtile de apel la tribunale specializate, de indata ce legea privind organizarea judiciara va fi modificata, posibil de saptamana viitoare.

De la 1 octombrie 2013 vor intra in vigoare dispozitiile art.12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, dupa doua amanari.

Potrivit celor doua articole, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau asociatiile pentru protectia consumatorilor pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive. Instanta poate sa dispuna incetarea folosirii acestor clauze, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. De efectele unei decizii favorabile ale instantei ar urma sa beneficieze toti consumatorii afectati de practicile abuzive, fara ca acestia sa trebuiasca sa initieze actiuni separate.

Tribunale specializate

Prevederile normative care intra in vigoare la 1 octombrie spun ca cererea de chemare in judecata de depune la Tribunalul de pe raza de actiune a profesionistului, unde se judeca fondul, si se ajunge pana la Curtea de apel, in cazul in care una dintre parti ataca hotararea instantei de fond cu apel. Pentru aceste procese nu exista recurs.

Ministerul Justitiei vrea sa le mute, insa, la instante specializate.

"In urma cu doua saptamani, la propunerea Ministerului Justitiei, pregatind intrarea in vigoare si a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care sa permita infiintarea unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti si care ar putea primi si competenta de solutionare a acestei categorii de cauze. Degrevarea Tribunalului Bucuresti de cauze care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc., este o necesitate, la fel ca si solutionarea acestui tip de actiuni in timp cat mai scurt. Vreau sa salut adoptarea in procedura accelerata de catre Camera Deputatilor a acestui proiect de lege si sper ca si Senatul sa urmeze acest exemplu, astfel incat trecem cat mai repede posibil la infiintarea efectiva a acestei instante", spune ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat de pe site-ul institutiei.

Integral in ECONOMICA.net