Informare, consiliere si lobby prin Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii

Data publicarii: 27-09-2013 | Actualitate

~ Adoptarea Declaratiei-Apel CLDR, Palatul Parlamentului - 26 septembrie 2013 ~

 La sediul Senatului, cu amabilul sprijin al celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, precum si al Academiei Romane prin Centrul de Biodiversitate, al Fundatiei GIEDD si al Camerei de Comert Bilaterale Bulgaria-Romania, in prezenta Coordonatorului National SUERD si a inaltilor reprezentanti ai corpului diplomatic reprezentand statele dunarene, in data de 26 septembrie 2013, a avut loc Reuniunea Speciala de fondare a Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii din Romania (CLDR).

 Reuniunea a fost co-prezidata de E.S. Dr. Michael SCHWARZINGER, Ambasadorul Republicii Austria si co-moderata de Conf. Univ. Dr. Ing. Cristiana SIRBU, Presedinte Executiv Fundatia GIEDD si de Coordonatorul General al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), Prof. Sever AVRAM, Presedinte Executiv EUROLINK-Casa Europei. Mentionam ca evenimentul in cauza s-a constituit intr-o pregatire focalizata pe mai multe domenii sectoriale a celor doua reuniuni pan-europene importante ce vor fi gazduite de Romania, la finele lunii octombrie: Forumul Anual SUERD si Dialogul Financiar Dunarean.

 Cu acest prilej, cei peste 100 de invitati si participanti (din 20 de judete ale tarii), reprezentand autoritatile publice locale, universitatile, mediul de afaceri si financiar-bancar, precum si sectorul neguvernamental au dezbatut in plen si au adoptat o Declaratie-Apel de constituire a Platformei CLDR, ce va fi avansata ulterior in atentia Comisiei Europene si a Guvernului Romaniei in vederea imbunatatirii din mers a procesului de elaborare, gestionare, implementare si evaluare a proiectelor cu puternic impact transformativ, ce vor fi destinate relansarii social-economice a macro-regiunii dunarene. In cadrul acestui Apel, in baza unui succint inventar al atuurilor si specificitatilor profitabile pe care le agrega Romania in cadrul procesului, documentul sugereaza o serie de modalitati concrete de sporire a functionalitatii cadrului si structurilor de implementare, in special pentru ca proiectele sa se conformeze cat mai riguros sustinerii noii perspective abordate la nivel european a celor "3 BETTER”: o mai buna utilizare a fondurilor; mai buna coordonare a proiectelor; mai buna conlucrare intre vecini. In acest sens, precum si in urma consultarii Coordonatorului pentru Cooperare SUERD de la Viena, Platforma CLDR va continua sa dezvolte coagularea Centrelor Zonale de Competitivitate si Training, destinate atat educarii specialistilor si liderilor grupurilor-tinta relevante, cat si transpunerii in practica a proiectelor. In final, Apelul Platformei CLDR formuleaza o serie de propuneri si recomandari practice, atat catre autoritatile responsabile, cat si catre beneficiarii de finantare, indeosebi pentru maximizarea impactului estimat al proiectelor bancabile si formarea unor consortii multinationale de parteneri. In perspectiva, Platforma CLDR va deveni interfata optima de inter-comunicare atat cu Coordonatorul pentru Cooperare SUERD de la Viena si cu DG REGIO-Comisia Europeana, precum si cu Coordonatorul National SUERD din cadrul MAE, statut ce va fi formalizat in mod solemn cu ocazia prezentei la Forumul Urban Dunarean ce va avea loc la Viena in luna decembrie a acestui an.

 In partea finala, CIO-SUERD a primit, in mod oficial, numele simbolic "JEAN BART” (pseudonimul literar al comandorului roman Eugeniu P. BOTEZ, fondatorul Ligii Navale Romane, a carui activitate a fost legata de fosta Comisie Europeana a Dunarii), precum si a conferit unui numar de noi personalitati titlul onorific de "Ambasador Special al Regiunii Dunarii”. Reuniunea s-a incheiat cu o sesiune de networking si o degustare de vinuri oferita de Ethic Wine.

 Sponsorii Tehnici ai evenimentului au fost: Beautik, Lush, Phaeton Gala, Ethic Wine. Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds". Colaborator PR: DENIS RADU.

 Informatii suplimentare pot fi consultate pe siteul: www.houseofeurope.ro/SUERD/CIO-SUERD.html sau contactand Secretariatul Consortiului Organizatoric la: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997 (persoana de contact: Sandu ZAMFIRESCU, Secretar General).

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: