ING: Un nou acord de finantare cu FMI si CE va avea o influenta limitata asupra pietelor

Data publicarii: 27-09-2013 | Finante-Banci

Analistii ING Bank Romania estimeaza ca un nou acord de finantare cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana va fi aprobat, indiferent de rezultatul privatizarii companiei CFR Marfa, insa acesta va avea o influenta limitata asupra pietelor.

Potrivit specialistilor, aprobarea noului acord este un eveniment asteptat la nivelul pietelor.

"Un nou acord preventiv de finantare va fi in mod formal demarat, insa dupa aprobarea Comisiei Europene, cel mai probabil in urma sedintei ECOFIN de la mijlocul lunii octombrie. Data acestei sedinte este foarte aproape de termenul final pentru incheierea vanzarii CFR Marfa, proces care a inceput in urma cu cateva luni si care a fost un angajament cheie al precedentului Acord stand-by. Indiferent, insa, de rezultatul privatizarii, credem ca un nou acord de finantare cu FMI-CE va fi aprobat, fapt care prognozam ca va avea o influenta limitata asupra pietelor, evenimentul fiind in mare masura asteptat', se spune in raportul bancii.

Potrivit economistilor ING Bank, board-ul FMI va decide in aceasta seara asupra noului Acord stand-by cu Romania, iar o concluzie pozitiva a discutiilor este de asteptat, dupa ce s-a ajuns la un acord la nivelul staff-ului FMI in iulie si nu au aparut noi evenimente de atunci.

In alta ordine de idei, economistii bancii precizeaza ca rezultatul inregistrat de licitatia de obligatiuni la zece ani de joi "i-a surprins", desi erau "precauti in legatura cu un rezultat negativ".

"Ministerul Finantelor a vandut suma planificata de 500 de milioane de lei la un randament maxim de 5,28%, cu circa 8 pb (puncte de baza) peste prognoza noastra si 13 pb peste cotatia superioara din piata secundara. Cu toate ca insumand 1,1 miliarde lei cererea a fost relativ ridicata (marcand cel mai mare raport cerere-oferta pentru instrumentele pe termen lung vandute in aceasta luna), aceasta ar fi fost satisfacuta la un randament mediu de 5,32%, iar o diferenta similara fata de piata secundara nu s-a mai inregistrat din iunie, cand licitatia pentru acelasi instrument s-a soldat cu un esec. Licitatia de ieri a dovedit, inca o data, ca aceste ocazii sunt importante pentru procesul de evaluare a instrumentelor pe termene lungi, cu o piata mai putin lichida, fapt sugerat si de cresterea randamentelor din piata secundara cu circa 10 pb dupa anuntul rezultatului. Totusi, randamentele pentru titlurile de stat in lei cu maturitati de pana la cinci ani au fost neschimbate ieri, reflectand probabil conditiile favorabile de lichiditate, desi ratele de la 1M (o luna-n.r.) la 1Y (un an-n.r.) au corectat recentele scaderi de la inceputul perioadei de rezerva', au adaugat specialisti. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: