Ce clauze crede BNR ca ar putea fi atacate in instanta si ce pierderi estimeaza pentru banci

Data publicarii: 27-09-2013 | Finante-Banci

Eliminarea clauzelor abuzive ar putea atinge stabilitatea sistemului financiar, insa acest lucru este putin probabil, se arata intr-o scrisoare adresata Ministerului de Justitie de catre Banca Centrala. Cititi mai jos ce tipuri de clauze crede BNR ca sunt vulnerabile si de unde ar putea veni pierderile cele mai mari pentru bancile comerciale.

Banca Nationala a trimis o scrisoare de trei pagini catre Ministerul Justitiei in care prezinta concluziile preliminare ale studiului de impact pe clauze abuzive, in contextul intrarii in vigoare a doua noi articole la legea 193/2000. Studiul a fost cerut de catre Fondul Monetar International la inceputul anului, dupa ce bancile au acuzat pierderi foarte mari daca le sunt scoase din contracte unele clauze.

BNR a trimis bancilor un chestionar, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor, care sa permita "evaluarea implicatiilor asupra contului de profit si pierdere a unor decizii judecatoresti potentiale privitoare la anumite caracteristici contractuale, in eventualitatea in care acestea ar fi considerate ca avand caracter abuziv".

Dupa ce a primit raspunsurile de la banci, BNR a aplicat o metodologie proprie de calcul, pe care nu a dezvaluit-o nici Ministerului de Justitie.

"Simularile efectuate de catre institutia noastra in mod independent, pe baza unei metodologii proprii, au avut in vedere surprinderea impactului asupra veniturilor din dobanzi, tinand cont de ponderea majoritara a acestei categorii de venituri in totalul veniturilor operationale (aproximativ 60%) si nu au luat in calcul aplicarea retroactiva a deciziilor judecatoresti", se arata in scrisoarea BNR catre Ministerul Justitiei, studiata de ECONOMICA.NET.

BNR a gasit pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate. Contrar unor informatii venite dinspre banca centrala recent, la momentul la care au adresat scrisoarea catre guvern, cei de la BNR considerau ca impactul asupra sistemului bancar ar afecta stabilitatea financiara, insa apreciaza ca "probabilitatea de materializare a acestui impact maxim este relativ scazuta".

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: