Boardul FMI discuta solicitarea Romaniei pentru un nou acord stand-by

Data publicarii: 27-09-2013 | Finante-Banci

Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana. Este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.

Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie. Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.

"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate de care in mod sigur avem foarte multa nevoie. Vreau sa reiterez faptul ca toate deciziile importante ale Guvernului, din punctul meu de vedere (...), trebuie sa fie prezentate, ratificate de Parlamentul Romaniei, fie ca e vorba de decizii de politica externa, de decizii importante din punct de vedere economic. Guvernul administreaza tara, decizia, insa, apartine romanilor", a subliniat premierul Ponta.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: