13 fermieri au fost premiati in cadrul Galei de Premiere a Excelentei in Agricultura pentru Regiunea de Nord-Est

Data publicarii: 30-09-2013 | Afaceri

Sambata, 28 septembrie 2013, a avut loc prima Gala de Premiere a Excelentei in Agricultura pentru Regiunea de Nord-Est, la Centrul de Conferinte Providenta Iasi. La Gala au fost prezenti 300 de fermieri din zona Moldovei, oficialitati din cadrul institutiilor de la nivel judetean si local si reprezentanti ai partenerilor de eveniment si ai companiilor expozante la Targul pentru fermieri AGRALIM.

Evenimentul a fost organizat in cadrul Serii de Excelenta in Agricultura, un moment special  dedicat fermierilor cu reale performante in agricultura din Regiunea de Nord-Est si recunoasterii meritelor acestora. Astfel, in cadrul unei receptii oficiale a avut loc decernarea celor 13 premii AGRALIM 2013. 

Premiile au fost acordate fermierilor, antreprenorilor si specialistilor in sectorul agricol din judetele Iasi, Vaslui, Botosani, Bacau, Suceava, Neamt, acestea fiind stabilite in baza nominalizarilor realizate de Directiile pentru Agricultura a Judetelor din Moldova si evaluate de un juriu de specialitate. Acesta a fost format din: dr.ec. Neculai Olariu, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Iasi; ing. Ionel Bunea, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Vaslui; ing. Mihai Banu, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau; ing. Cristian Delibas, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Botosani; ing. Traian Vararu, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Neamt; ing. Vasile Schipor, Director Executiv Directia pentru Agricultura a Judetului Suceava; prof.dr. Eugen Ulea, Director al Statiunii Didactice Iasi - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events - organizator Targul pentru Fermieri AGRALIM, Forumul Agricol si Seara de Excelenta in Agricultura; Cristina Baghiu, Director Regional Nord-Est Banca Comerciala Carpatica - reprezentant Partener Oficial AGRALIM.

Castigatorii au fost stabiliti luand in considerare experienta lor, rezultatele obtinute in anul 2013, dorinta de a inova, apetenta pentru dezvoltare profesionala si formare continua, interesul pentru cercetare, capacitatea lor de a reprezenta un exemplu pentru noua generatie de agricultori, ambitia si dorinta lor de reusita.

Marii castigatori ai Galei au fost:

Vasile Lungu, Astra Trifesti, Iasi - Premiul De Excelenta Specialistul Anului in Regiunea de Nord-Est

Povestea Astra Trifesti a inceput in 2001, cand inginerul Vasile Lungu s-a decis sa investeasca in domeniul in care se specializase si a arendat 150 de hectare de teren. In ceea ce priveste profesionalismul cu care si-a condus afacerea, fermierul iesean, pe langa pregatirea pe care a acumulat-o ca inginer agronom, are alaturi o echipa de 135 de salariati, printre care ingineri agronomi, horticultori si zootehnisti, economisti si consultanti financiari.

Cristian Andrici, Nordagrotehnik, Botosani - Premiul Fermierul Anului in Regiunea de Nord-Est

Cristian Andrici este administrator la SC Nordagrotehnik SRL, societate axata pe activitati auxiliare pentru productia vegetala. In anul 2009 a dorit sa isi infiinteze propria ferma, la inceput cu teren arendat, apoi mare parte a fost cumparat, astfel incat, in momentul de fata lucreaza efectiv suprafata de 220 ha pe care cultiva grau, porumb, orz si floarea soarelui.

Catalin Moraru, Morandi-Com, Vaslui - Premiul Tanar Fermier de Succes

Catalin Moraru este administrator la SC Morandi-Com, ferma crestere la sol pui de carne,  450 000/serie in cele trei ferme si 30 000 de gaini ouatoare in cea de-a patra ferma.

Silvia Ambarus, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura, Bacau - Premiul Managerul Anului in Ferma Ecologica in Regiunea de Nord-Est

Silvia Ambarus este Director la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau, care desfasoara: Cercetari interdisciplinare in domeniile ameliorarii, fiziologiei, producerii de seminte si material biologic din categorii biologice superioare la legume si flori, combaterea integrata a agentilor patogeni, culturi in vitro; Cercetare si productie in conditii de agricultura biologica.

Ovidiu Prodaniuc, Lucos Diov, Suceava - Premiul Pentru Inovatii in Agricultura in Regiunea de Nord-Est

Ovidiu Prodaniuc, administrator al SC Lucos Diov din localitatea Moara, judetul Suceava, detine o ferma zootehnica cu 115 capete bovine din rasa Charolaise in care utilizeaza o instalatie de biogaz.

Alexandru Voinea, Agraria Nord, Botosani - Premiul Culturi Noi pe Pamant Romanesc

SC Agraria Nord SRL, reprezentata prin Alexandru Voinea, este o firma cu capital austriac, care detine in prezent o suprafata de aproximativ 4 500 ha teren, in cea mai mare parte proprietate. Cultiva anual grau, porumb, floarea soarelui, soia, dar si armurariu. Alaturi de aceasta cultura "noua”, societatea are in experiment pe o suprafata de 5 ha atat Paulownia cat si salcie energetica, culturi exotice care deschid calea spre export in Europa, spre profit, culturi indraznete care sparg traditionalul zonei.

Constantin Deleanu, Cotnari - Premiul Fermierul Anului in Judetul Iasi

Compania Cotnari detine peste 1 700 de ha cu plantatii de vie prin lucrari agricole performante. Casa de Vinuri Cotnari este un proiect inceput in anul 2007, prin infiintarea de noi plantatii, cu soiuri noi precum Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra. In prezent, la Casa de Vinuri Cotnari, sunt in exploatare urmatoarele suprafete plantate cu vie: Feteasca Neagra - 100 ha, Busuioaca de Bohotin - 75 ha, Tamaioasa Romaneasca - 75 ha, Grasa de Cotnari - 50 ha, Feteasca Alba - 50 ha.

Gheorghe Niculaes, Agroind Com - Premiul Fermierul Anului in Judetul Botosani 

Agroind Com Botosani, administrata de Niculaes Gheorghe si Toader Radu, lucreaza 1 300 ha teren arabil, din care 300 ha in proprietate, iar 1 000 ha in arenda pe raza Comunei Rachiti, a Comunei Mihai Eminescu si a Municipiului Botosani. Pentru utilizarea subproduselor si a produselor secundare, unitatea detine si un sector de crestere a animalelor cu un efectiv de 150 capete taurine (din care 30 capete vaci lapte) si 150 capete ovine.

Grigore Horoi, Agricola International - Premiul Fermierul Anului in Judetul Bacau

Grigore Horoi este presedinte Agricola International Bacau. De peste 50 de ani, la Agricola se produc cele mai proaspete carnuri si cele mai diversificate preparate din carne si oua din Romania. Primul si singurul grup de firme din Romania care ofera carne de pasare, salamuri crud-uscate si preparate din carne fiert-afumate, produse ready-meals si semipreparate, oua si praf de oua la cele mai ridicate standarde de siguranta si neintrecuta prospetime.

Vasile Iacob, J&S Impex - Premiul Fermierul Anului in Judetul Neamt

Vasile Iacob detine o ferma vegetala in comuna Zarnesti, din judetul Neamt, unde exploateaza 9 500 de ha pe care cultiva grau, orz, rapita, sfecla de zahar, cartofi.

George Safir, SC Safir SRL - Premiul Fermierul Anului in Judetul Vaslui

George Safir este directorul Executiv al SC Safir SRL, o afacere de familie care se poate lauda cu: un brand de produs puternic, cunoscut la nivel national - Deliciosul de Vaslui; un abator cu o capacitate de 4 000 capete/h; doua ferme de crestere a puilor; prima fabrica comerciala de fainuri proteice din Romania; fabrica de nutreturi combinate Nutriva, ce reprezinta o investitie de aproximativ 6 000 000 de euro.

Sorin Popescu, Ferma Sorin - Premiul Fermierul Anului in Judetul Suceava

Sorin Popescu detine o ferma de 100 capete bovine si 80 capete oi de carne rasa Dorper, in localitatea Dragoiesti, judetul Suceava.

Tina Condrea, Ceahlaul, Neamt - Premiul De Excelenta pentru Jurnalism Agricol in Regiunea de Nord-Est

Tina Condrea este jurnalist la Ziarul Ceahlaul.

Seara de Excelenta in Agricultura face parte din ansamblul de evenimente dedicate agriculturii din regiunea Moldovei, alaturi de Targul pentru Fermieri AGRALIM si Forumul Agricol. Evenimentele AGRALIM au fost realizate de compania ABplus Events, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Parteneri institutionali: APIA, APDRP, Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala din Romania, Directia pentru Agricultura a Judetului Iasi; Directia pentru Agricultura a Judetului Vaslui; Directia pentru Agricultura a Judetului Bacau; Directia pentru Agricultura a Judetului Botosani; Directia pentru Agricultura a Judetului Neamt; Directia pentru Agricultura a Judetului Suceava; Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu e la Brad” din Iasi. Co-organizator: Consiliul Judetean Iasi.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: