Noul acord cu FMI. Care sunt masurile pe care Guvernul le-a aplicat deja si ce restante mai are

Data publicarii: 30-09-2013 | Economie

Romania are un nou acord de tip preventiv cu FMI. Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Aceasta inseamna ca fondurile disponibile vor fi accesate doar in caz de necesitate. 

"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI de autoritatile romane.

Masurile indeplinite de Guvern. Care sunt noile teme si "restantele"

Aprobarea unei ordonante de guvern care sa defineasca criteriile de prioritizare pentru proiectele de investitii publice, desemnarea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica, publicarea lunara a rapoartelor privind arieratele, clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzactionate pe bursele de valori din strainatate si adoptarea, daca este cazul, a bazei legale necesare se afla pe noua lista a angajamentelor asumate fata de FMI.

Gandul a scris ca scrisoarea de intentie, trimisa la Washington in urma cu doua saptamani, include mai multe referiri la taxele si impozitele pe care Executivul le avea in vedere decat si-au asumat public premierul Victor Ponta si ministrii Daniel Chitoiu si Liviu Voinea, principalii negociatori.

Unele dintre angajamentele pe care si le-a luat Guvernul si care sunt cuprinse in noul acord au fost deja aprobate de Executiv, precum accize pe produsele de lux - masura pusa in practica - si CASS de pe veniturile din chirii - decizie ce se va aplica din 2014. Altele sunt "in lucru", precum lista proiectelor prioritare in domeniul investitiilor publice.

Guvernul a decis recent ca persoanele care obtin venituri din chirii vor plati contributii de asigurari de sanatate, in limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna in acest an.

Recent a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta care cuprinde modificarile la Codul Fiscal, intre care introducerea contributiei individuale la asigurarile de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere, arendare), precum si cea privind implementarea sistemului national de raportare, verificare, monitorizare si control a situatiilor financiare si a bugetelor apartinand institutiilor publice.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: