BNR ar putea intermedia vanzari de active de la bancile cu deficit de cash la cele lichide

Data publicarii: 30-09-2013 | Finante-Banci

Intermedierea de catre banca centrala a unor vanzari ordonate de active ale institutiilor de credit cu deficit de lichiditate catre bancile comerciale cu lichiditati suficiente ar putea reprezenta o solutie neconventionala pe care BNR s-o foloseasca pentru atenuarea socului creat de o ipotetica injumatatire a finantarilor pe termen scurt de la bancile-mama din strainatate, potrivit unui scenariu analizat de Florian Neagu, seful serviciului riscuri macroprudentiale din Directia stabilitate financiara din BNR, si Irina Mihai, expert in aceeasi directie.

"Aceasta masura neconventionala s-a dovedit a fi cea mai eficienta in simularile noastre (n. red: pentru acoperirea deficitelor de lichiditate), insa implementarea ei cere indeplinirea unor pre-conditii precum existenta unor informatii detaliate privind portofoliile de credite ale bancilor sau purtarea unor discutii exploratorii cu bancile cele mai lichide", scriu cei doi experti in studiul "Oprirea brusca a fluxurilor de capital si consecintele pentru sectorul bancar si economia reala".

Scenariul amintit are in vedere nu numai taierea dramatica a liniilor de finantare, ci si caderea simultana cu 20% a depozitelor atrase de pe piata locala, refuzul finantatorilor externi de a mai rostogoli 50% din creditele companiilor nefinanciare, precum si nerostogolirea a jumatate din pozitiile de swap valutar ale bancilor care ajung la maturitate in decurs de o luna. O varianta mai blanda a scenariului de criza propus de expertii BNR include aceiasi factori de soc, doar ca retragerile de depozite ar fi de numai 10%, iar ceilalti parametri s-ar deteriora cu 25%.

Scenariile au fost concepute pe baza experientei locale si internationale cu situatii de deficit de lichiditate pe piata bancara. Astfel, potrivit analizei, in perioada 2007 - 2011 bancile din Ro-mania au inregistrat retrageri nete de depozite cuprinse intre 1,2% si 15,3% in momentele cele mai tensionate.

"Socul ar fi gestionabil la nivel agregat in ambele scenarii, insa cu o anumita dificultate. Deficitul de lichiditate ar fi relativ scazut in scenariul mai bland si moderat in cel de-al doilea. Noi instrumente si masuri ar trebui implementate pentru acoperirea deficitelor", afirma autorii analizei. Acestia subliniaza principalul dezavantaj pe care il implica masurile conventionale de acoperire a deficitelor de lichiditate precum extinderea tipurilor de colateral eligibil la operatiuni de refinantare de la BNR si reducerea ratelor de rezerve minime obligatorii: lichiditatea eliberata se adreseaza intregului sector bancar si nu este tintita spre bancile care au cea mai mare nevoie, stiut fiind ca deja lichiditatea este impartita inegal pe piata. Asa ca expertii BNR pledeaza pentru solutii neconventionale precum vanzarea de active asistata de o autoritate macroprudentiala.

In primele faze ale crizei internationale izbucnite in 2008, unele banci locale s-au trezit in incapacitatea de a accesa lichiditate de la BNR pentru ca neglijasera acumularea unor portofolii de titluri de stat pe care sa le utilizeze drept colateral.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: