BNR a redus dobanda-cheie la 4,25%. Care vor fi efectele pentru buzunarul tau

Data publicarii: 30-09-2013 | Finante-Banci

BNR a redus in sedinta Consiliului de Administratie de azi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, confirmand astfel asteptarile analistilor financiari.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, 30 septembrie, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, in linie cu asteptarile analistilor, si a pastrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in euro, tramite Mediafax.

Analistii se asteapta ca dobanda-cheie sa fie in continuare redusa pana la 4% in luna decembrie 2013, date fiind declaratile repetate ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform carora dobanda de referinta la lei ar trebui sa ajunga la acelasi nivel cu dobanda la euro.

La inceputul lunii iulie, BNR a redus dobanda-cheie pentru prima oara in ultimele 15 luni, cu 0,25%, pana la minimul istoric de 5%, surprinzand piata, care se astepta mai degraba la o menti-nere. La inceputul lunii august, BNR a surprins iar piata, dar mai accentuat, taind dobanda-cheie cu un pas curajos de 0,5%, pana la un nou minim istoric de 4,5%.

Teoretic, BNR a scazut dobanda ca sa ajute economia - printre efectele scontate ar fi ieftinirea creditelor acordate de banci firmelor si populatiei. In realitatea din piata, bancile si-au crescut marja de profit: ca sa reduca dobanda creditelor cu 1%, au taiat randamentele depozitelor in lei pana la nivelul celor in valuta, spun specialistii.

Dupa o luna de la taierea dobanzii-cheie de catre BNR, doar patru banci au redus dobanda la creditele in lei, potrivit unei analize recente din presa economica.

In ciuda faptului ca la ora actuala creditarea se face exclusiv in lei, dobanzile la imprumuturile in moneda nationala au niveluri exagerat de ridicate. In noul context creat de BNR, bancile apar ca fiind total dezinteresate si de fenomenul economisirii, nu doar de cel al creditarii.

Dupa anterioara scadere a dobanzii-cheie, guvernatorul Mugur Isarescu a aratat ca spera ca bancile sa vada pozitiva decizia BNR si "sa se apropie mai mult de clienti".

'Transmisia (reducerea dobanzii de politica monetara reflectata in evolutia dobanzilor la credite - n.r.), cred eu, este ca se va face mai repede depinde de cat de repede inteleg si ele (bancile - n.r.) si vor actiona umanitar pentru ca aceasta speranta sa devina realitate. Vor vedea pozitiva aceasta decizie. Le-am transmis pe diverse cai de vreo 2-3 luni incoace. In prezent, costul unui credit in lei se apropie de unul in valuta", a explicat oficialul BNR.

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: