Comisia Europeana a decis reluarea platilor prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice

Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-Banci

Comisia Europeana a decis, marti, 8 octombrie a.c., deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei.

"Decizia Comisiei Europene de a relua platile prin POS CCE este un succes al Guvernului Romaniei, care a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele din trecut, din perioada 2009-2011. POS CCE este unul dintre cele mai importante programe prin care Romania beneficiaza de fonduri europene care sustin mediul privat. Acum, cand toate programele operationale sunt deblocate, obligatia noastra este sa atragem sume cat mai mari intr-un timp cat mai scurt”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Guvernul Romaniei a luat o serie de masuri pentru a indeplini recomandarile Comisiei Europene, un exemplu in acest sens fiind inceperea in luna august a.c. a evaluarii a circa 4.000 de cereri de finantare, depuse incepand cu anul 2011. Evaluarile sunt realizate de experti independenti, cooptati de Ministerul Fondurilor Europene, in cadrul "Acordului cadru de prestari servicii pentru asigurarea unor experti care sa vina in sprijinul autoritatilor de management pentru instrumentele structurale”.

"In aceasta toamna au fost semnate deja peste 500 de contracte cu beneficiari din mediul privat, cu o valoare cumulata de peste 100 milioane de euro. In perioada imediat urmatoare vor fi semnate, tot cu beneficiari din mediul privat, contracte de finantare in valoare de 200 milioane de euro”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Fondurile europene alocate Romaniei prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice se ridica la peste 2,5 miliarde de euro.