Curtea Suprema a obligat o banca sa reduca la jumatate dobanda la creditul unui client

Data publicarii: 11-10-2013 | Finante-Banci

Prima victorie clara in razboiul clientilor cu bancile. Judecatorii Curtii Supreme, cea mai inalta instanta din Romania, au dat in premiera o decizie definitiva prin care obliga o banca sa reduca la jumatate dobanda pentru un credit luat de un roman.

Banca respectiva a fost data in judecata pentru ca a decis, fara sa primeasca acordul clientului, sa mareasca dobanda cu mai mult de un punct procentual, desi indicatorul de referinta, prin care se stabilea nivelul dobanzii, a scazut constant. Instanta a decis astfel ca banca nu poate sa isi sporeasca profitul prin majorarea discretionara a costurilor pentru credite.  

In 2008, un bucurestean a luat un credit de 100.000 de franci elvetieni. Banca a decis la scurt timp sa mareasca dobanda de la 5,7% la 6,99%. O decizie luata desi LIBOR, indicatorul de referinta care stabileste nivelul dobanzii, a scazut constant.

Barbatul a dat banca in judecata si, dupa aproape patru ani de procese, instanta i-a dat castig de cauza.

"Este prima hotarare, in care Inalta Curte a constatat activitatea ilegala a bancii si a sanctionat-o, mentinand dobanda la nivelul la care a fost semnata”, a spus avocatul Liviu Poenaru.

Astfel, banca nu poate modifica dobanda convenita in contractul de credit si este obligata sa taie costurile la jumatate.

"Orice clauza abuziva trebuie eliminata de indata din orice contract”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Aproape 10.000 de romani au facut deja plangeri in instanta, reclamand clauze bancare abuzive.

"Comisioanele abuzive ajung si pana la 40% din rata lunara”, a spus avocatul Codrut Avram.

Integral in DIGI24.ro