Strainii au scos de la inceputul anului un miliard de euro din depozitele deschise in banci romanesti

Data publicarii: 14-10-2013 | Finante-Banci

Bancile straine confruntate cu probleme de lichiditate pe pietele de origine incearca sa-si forteze filialele din Romania sa se bazeze mai mult pe depozitele atrase de la clientii locali.

 Strainii, in cea mai mare parte grupuri bancare, detineau la sfarsitul lunii august depozite pe termen mediu si lung de 6,7 miliarde de euro in banci din Romania, in scadere cu echivalentul a un miliard de euro fata de nivelul din luna decembrie a anului trecut, arata datele BNR.

 Anul acesta a accelerat practic ritmul de scadere al acestor depozite, care in anii de criza au reprezentat o forma de finantare prin care bancile si-au sustinut filialele locale. Totusi, este exclusa o evaporare peste noapte a acestor resurse datorita maturita-tilor mai lungi.

 "Dezintermedierea nu este un fenomen nou si trebuie sa ne asteptam ca aceasta miscare sa continue pentru ca nu este loc de atatea banci pe piata in conditiile in care PIB-ul in termeni reali este mai mic decat in 2008. Acesti bani se retrag usor, nu va fi o miscare brusca", comenteaza analistul financiar Florin Citu.

Sursa: ZF.ro