Proprietarul GFR spune ca va participa din nou la privatizarea CFR Marfa, daca procesul va fi reluat

Data publicarii: 15-10-2013 | Economie

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, a declarat ca va participa la un noua incercare de privatizare a CFR Marfa daca procesul va fi reluat, dupa ce transferul pachetului majoritar de actiuni a esuat pentru ca nu au fost indeplinite toate conditiile solicitate.

"Voi participa de o suta de ori daca CFR Marfa va fi scoasa la privatizare de o suta de ori", a declarat Stoica.

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca, in cazul in care tranzactia nu este finalizata, sa vanda pachetul majoritar de la CFR Marfa unui alt investitor strategic.

Privatizarea CFR Marfa a esuat pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei, potrivit GFR.

Reprezentantii GFR au mentionat ca nu a fost semnat procesul verbal de incetare a contractului de vanzare-cumparare intrucat nu s-a ajuns la o concluzie comuna privind continutul documentului, considerat vag de catre cumpartor. Ei au adaugat ca in forma propusa se prevedea ca nu au fost indeplinite conditiile, la modul general, fara sa fie mentionat si din responsabilitatea cui.

"Am stat sase ore si jumatate ca sa ne convinga sa dam declaratii ca nu ne vom indrepta imptriva comisiei de privatizare", a afirmat Gruia Stoica.

Potrivit hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, termenul pentru finalizarea procesului a expirat luni, nefiind prelungit de catre Guvern.

Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfa prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.

Consiliul Concurentei nu poate da avizul pana luni, termenul limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa.

Finalizarea vanzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constand in plata pretului de cumparare si in transferul titlului de proprietate, va avea loc sub conditia semnarii unui contract de escrow unde cumparatorul sa depoziteze o suma reprezentand 10% din valoarea tranzactiei, precum si a realizarii conditiilor suspensive prevazute anterior.

Integral in Mediafax.ro