Mario Draghi cere UE intarzierea implementarii noilor reglementari privind salvarea bancilor

Data publicarii: 21-10-2013 | Finante-Banci

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a solicitat, intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, intarzierea implementarii noilor reglementari privind salvarea bancilor care se confrunta cu probleme financiare, a anuntat duminica publicatia germana 'Die Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ), transmite Xinhua.

 BCE a cerut ca detinatorii de obligatiuni sa fie scutiti de pierderile survenite in urma salvarii bancilor pana cand va fi pe deplin operationala uniunea bancara europeana.

UE a aprobat anul acesta noile reglementari privind asistenta financiara acordata bancilor cu probleme, conform carora detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul falimentului institutiei de creditare.

Draghi a explicat ca, in principiu, nu are obiectii fata de impunerea pierderilor creditorilor bancilor dar se teme ca astfel vor fi destabilizate pietele deoarece inca nu este operationala uniunea bancara europeana.

O uniune bancara este vitala pentru functionarea adecvata a zonei euro si mecanismul care se va ocupa de inchiderea bancilor cu probleme ar trebui sa intre in vigoare pana in 2015, a declarat, luna aceasta, presedintele Bancii Central Europene.

Ca un prim pas inainte catre o integrare mai stransa a sistemului bancar din zona euro, BCE va incepe de anul viitor supervizarea institutiilor de creditare din regiune. In prezent, se lucreaza la un organism unic de rezolutie bancara care se va ocupa de inchiderea bancilor cu probleme.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Mecanismul Unic de Rezolutie pentru Uniunea Bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Central Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente (si anume, cele ale statelor in care se afla sediul central al bancii, precum si sucursale si/sau filiale ale acesteia). Acest organism va decide ce banci vor fi salvate sau inchise. Daca statele membre sunt de acord, Mecanismul Unic de Rezolutie pentru Uniunea Bancara va deveni operational in 2015.

Comisia Europeana a modificat regulile in materie de ajutoare de stat pentru banci, astfel ca, inainte ca bancile sa poata solicita o finantare publica, actionarii si creditorii subordonati vor fi primii care vor trebui sa contribuie.

Sursa: AGERPRES