A inceput oferta Romgaz. Actiunile se vand in proportie de 1 la suta pe ora

Data publicarii: 22-10-2013 | Bursa

La ora 12.30, la trei ore de la debutul ofertei publice secundare de vanzare a actiunilor Romgaz (SNG), s-au subscris aproape 300.000 de titluri, adica peste 3,3% din totalul titlurilor rezervate investitorilor mici. La 90 de minute de la debut, se subscrisesera 97.681 titluri, din cele 8,762 milioane rezervate transei investitorilor mici.

Cele 292.300 de actiuni ale Romgaz (SNG) subscrise la trei ore de la debutul ofertei, reprezentau peste 3,3% din din cele 8,762 milioane rezervate transei investitorilor mici.

O ora si jumatate mai devreme, se subscrisese doar 1,11 % din cele 8,762 milioane de actiuni, rezervate transei investitorilor mici, in cadrul ofertei publice secundare de vanzare a pachetului de 15% din titlurile companiei, detinut de stat.

Potentialul cumparator trebuie sa vina la o societate de brokeraj, sa-si deschida un cont de investitor si sa dea ordinul de subscriere a cel putin 100 de actiuni Romgaz (SNG), dupa ce va fi virat banii in contul sau. Brokerul va prelua ordinul si va participa la oferta. 

Pe transa investitorilor mici pretul de subscriere este fix, de 32 de lei / actiune. Pretul de adjudecare va fi sigur mai mic.  Pe aceasta transa sunt, initial, disponibile, doar 15% din volumul oferit, dar daca, pe aceasta transa, cererea va fi dubla fata de cea de la institutionali, atunci o parte din actiunile alocate acestora vor fi transferate pentru investitorii mici.


De asemenea, mai trebuie sa se tina seama si de oferta pentru investitorii de pe pietele straine, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR). Teoretic, 67% din totalul ofertei poate fi alocat acestora.

Pe tot parcursul ofertei, banii raman blocati iar la sfarsitul acesteia, in functie de volumul subscrierilor  si de cat de mult acestea vor depasi volumul actiunilor oferite se va face  alocarea actiunilor, in functie de gradul de suprasubscriere.

De aceea, fiecare investitor isi face calculele in functie de cate actiuni isi doreste si de cat de multi bani poate bloca.

Daca, prin ordinele de subscriere,  se vor fi cerut de doua ori mai multe actiuni decat cele ofertite, atunci fiecare investitor va primi doar jumatate din cat a ordonat. Este o alocare pro rata, adica invers proportionala cu gradul de suprasubscriere (volum cerut / volum oferit).

Mai multe detalii sunt specificate in formularele de subscriere, care sunt disponibile atat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cat si pe cele ale intermediarilor ofertei.

Pe plan local oferta este intermediata de BCR si de Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Bank, Intercapital Invest si la brokerii parteneri.

Integral in ECONOMICA.net