Almunia: Majorarea ratelor dobanzilor nu va afecta cresterea economica a zonei euro

Data publicarii: 10-11-2006
Comisarul European pentru afaceri Economice si Monetare, Joaquin AlmuniaCresterea economica a zonei euro nu va fi incetinita de cresterea de catre Banca Centrala Europeana a ratelor dobanzilor in 2006 sau 2007, fiind clar observabile tendintele de recuperare ale zonei, a declarat Comisarul European pentru afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, conform Reuters. "Momentan ratele practicate nu incetinesc deloc cresterea economica. Acest lucru va fi valabil si pentru anul urmator", a precizat acesta reporterilor prezenti la Madrid.

Principalul responsabil cu administrarea politicii economice a UE a declarat ca regiunea in cauza a absorbit socul preturilor ridicate ale petrolului, insa anumite tendinte inflationiste ar putea fi observate in 2007.

"Nu am observat nici un transfer al costurilor catre alte sectoare. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat dar asta nu inseamna ca nu s-ar putea intampla in 2007", a declarat Almunia.

Almunia este de parere exista riscul ca piata imobiliara din Statele Unite ale Americii sa afecteze produsul intern brut american, ce ar putea astfel sa scada mai mult decat este estimat in 2007, lucru care nu va avea insa un impact deosebit asupra zonei euro.

In zona euro, BCE a majorat ratele dobanzilor pana la 3,25% in acest an de la nivelul de 2% practicat in 2005, piata asteptandu-se la o majorare pana la 3,5% in luna decembrie.

Almunia a adaugat ca BCE va lua decizia privind majorarea ratei dobanzii pe baza estimarilor pe termen mediu, nu doar conform datelor statistice privind inflatia de luna trecuta, care a fost relativ scazuta pe fondul scaderii preturilor la petrol.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: