Cea mai mare listare din istoria Bursei: avantaje si riscuri - analiza Tradeville

Data publicarii: 25-10-2013 | Bursa

Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele cinci zile, care beneficiaza de un discount de 5%, se arata intr-o analiza realizata de Tradeville.

Listarea companiei, care este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite le permite investitorilor sa se concentreze asupra revirimentului economiilor dezvoltate, iar stabilitatea macroeconomica locala pozitioneaza actiunile romanesti pentru noi cresteri.

Care sunt avantajele

In analiza remisa Ziare.com, Tradeville arata ca oferta este una dintre cele mai asteptate de la BVB din ultimii ani, Romgaz fiind in 2012 cea mai profitabila companie de stat.

Cu o productie de 5,66 miliarde mc de gaze naturale anul trecut, compania acopera 41,7% din necesarul de consum din Romania. Potrivit consultantului independent DeGolyer&MacNaughton, Romgaz detinea la 30 iunie 2013 rezerve nete de 62,1 miliarde mc, care i-ar asigura productia pe urmatorii 11 ani, precum si rezerve probabile de 14 miliarde mc.

De asemenea, compania a semnat acorduri petroliere si parteneriate pentru explorarea unor perimetre on-shore din Romania, Slovacia si Polonia, avand o rata traditionala de succes de 66% pentru explorarile finalizate.

Activitatii de productie i se adauga importul si inmagazinarea subterana a gazelor naturale, pe segmentul din urma Romgaz fiind cel mai mare operator local, cu o cota de piata de 90% in 2012.

Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele Fondului Monetar International.

Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019, potrivit unor calendare defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici si producatori de energie, fapt care poate compensa cu usurinta tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani. Mai mult, consumatorii industriali vor fi expusi unui calendar mult mai accelerat de crestere a preturilor, termenul limita in cazul acestora fiind 2014, ceea ce se va traduce intr-un impact pozitiv imediat asupra veniturilor Romgaz.

Integral in Ziare.com