Un roman mananca pe an cu 30 de kilograme de paine mai mult decat un european

Data publicarii: 10-11-2006
O PaineConsumul mediu de paine pe an in Romania este de 110 kg pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 80 kilograme, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu. "Romanii consuma multa paine, dar trebuie sa le asiguram o paine de calitate", a declarat, pentru NewsIn, Aurel Popescu. Acesta a precizat ca patronatul a solicitat Autoritatii Veterinare sa se implice si sa rezolve problema unitatilor care nu respecta normele europene de igiena. Potrivit datelor furnizate de presedintele Rompan, doar 15% din brutarii respecta cerintele europene in ceea ce priveste siguranta alimentara, din totalul de 8.000 de brutarii.

De asemenea, a precizat Popescu, 15% dintre brutarii ar fi trebuit sa fie inchise de Autoritatea Veterinara, dar nu s-a intamplat acest lucru. Restul de 70% sunt in perioada de tranzitie, timp in care trebuie realizate anumite modernizari. "Pentru realizarea acestor modernizari, agentii economici au investit sume mari de bani, mai ales din credite bancare, ceea ce a contribuit la cresterea pretului la paine in ultima perioada", a mai spus Popescu. Acesta a amentionat ca, probabil, aceasta scumpire a painii este ultima din 2006.

La cresterea pretului la paine a mai contribuit si pretul de achizitie al graului. Dupa aderare, potrivit Politicii Agricole Comune, UE va interveni si pe piata graului din Romania. Astfel, surplusul de grau, care nu se valorifica pe piata interna, se preia prin sistemul de interventie de catre UE si se vinde doar in terte tari, din afara UE. De asemenea, pentru 2007, este stabilit un pret de referinta de 101,3 euro pe tona de grau. Daca producatorul nu reuseste sa vanda cu acest pret, UE ii acorda diferenta de bani.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: