ANAF: Galaxy Tobacco a adus un prejudiciu de 4 milioane de euro la bugetul de stat

Data publicarii: 10-11-2006
Galaxy Tobacco a adus un prejudiciu de 4 milioane de euroComisarii Garzii Financiare au demarat o serie de verificari privind activitatea comerciala a SC GALAXY TOBACCO SA Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Astfel, in perioada 2005-2006, GALAXY TOBACCO a vandut tutun taiat (procesat) societatilor SC SKY TRADING TOBACCO SRL - 102,8 tone, SC BROADCAST BUSINESS CONSULTING SRL Ploiesti - 20 tone tutun amestec taiat si SC LYON TDG SRL Iasi - 10 tone tutun amestec taiat.

Ulterior, controlul a fost extins si la SC SKY TRADING TOBACCO SRL, unde, conform evidentelor societatii, comisarii Garzii Financiare au constatat ca, alaturi de tutunul achizitionat de la GALAXY TOBACCO SA, societatea respectiva a cumparat tutun si de la INTERAGRO SA si MELLA Italia. Tutunul a fost comercializat la export (96,2 tone) si pe piata interna (97,1 tone), catre urmatoarele societati comerciale: INTERNATIONAL TRADE DISTRIBUTION SRL, EURO TOBACCO INDUSTRIES SRL si TIBER TOBACCO SRL.

Din verificarile efectuate de Garda Financiara, corelate cu informatiile furnizate de Directia de Autorizari din Ministerul Finantelor Publice si cu informatiile obtinute de la organele de politie, a rezultat ca firmele cumparatoare INTERNATIONAL TRADE DISTRIBUTION SRL si EURO TOBACCO INDUSTRIES SRL nu sunt autorizate ca antrepozite fiscale pentru producerea tigaretelor, fapt care sa motiveze achizitia tutunului si, in plus, nu functioneaza la sediul social declarat.

In 27 octombrie 2006, organele de politie au identificat o fabrica clandestina de confectionare a tigaretelor in orasul Baicoi, jud. Prahova, unde se fabricau tigari "Carpati" si "Zorro". In aceiasi zi, Garda Financiara a identificat, intr-o locatie alaturata respectivei fabrici, un spatiu in care erau depozitate circa 10 tone tutun taiat. Atat tutunul existent in fabrica, cat si cel din depozit era ambalat in cutii purtand insemnele SC GALAXY TOBACCO SA sau INTERAGRO SA.

Prejudiciul, conform primelor estimari, este de circa 4 milioane Euro, reprezentand accize ne-evidentiate si ne-virate la bugetul de stat. Comisarii Garzii Financiare continua verificarile pentru stabilirea in intregime a modului in care s-au derulat tranzactiile ilicite si a prejudiciului creat bugetului de stat.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu a subliniat, de altfel, ca "producerea si comercializarea produselor accizabile a constituit intotdeauna si in intreaga lume, un domeniu care a fost extrem de abordat de cei care au cautat sa-si dezvolte afaceri prin eludarea legii, oricat de stranse ar fi masurile fiscale de monitorizare a acestui sector economic. De aceea, aceste sectoare economice reprezinta o prioritate absoluta a organelor de control din cadrul ANAF."

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: