Care sunt conditiile contractuale de inchiriere a casetelor de valori BCR. Au dreptul clientii la despagubiri?

Data publicarii: 31-10-2013 | Finante-Banci

Mai multi clienti ai BCR din Pitesti acuza disparitia unor importante sume de bani si bijuterii din casetele de valori inchiriate la cea mai mare banca din Romania. In ce conditii inchiriaza banca aceste casete si ce scrie in contract.

Inca doua furturi la BCR Pitesti (update 30 oct, 13:06)

Inca doi clienti BCR reclama furturi de la sucursala din Pitesti. Paguba se ridica la 1,5 milioane de euro, informeaza Romania TV.

Opt pitesteni reclama disparitia unor sume importante de bani si a unor bijuterii din cutiile de valori ale unei sucursale BCR din oras. O ancheta este acum in derulare pentru a stabili daca si in ce conditii au disparut banii depozitati in seifurile bancii.

Clientii sustin ca averi de pana la 400.000 de euro le-au disparut din banca, si s-au oferit sa se supuna unui test cu detectorul de minciuni, pentru a proba sinceritatea. Nu este cunoscut motivul pentru care clientii au preferat sa puna sume cash atat de mari intr-un seif, in loc sa faca depozite bancare. Unii au motivat ca nu vor sa depuna banii in cont din pricina comisioanelor prea mari, insa nici inchirierea unei casete de valori nu e gratis. Comisionul este de 124 de lei pe luna, inclusiv TVA, iar plata se face in avans.

Banca nu vrea sa stie ce ai in casuta

In cazul depozitelor bancare sau a conturilor curente, suma este cunoscuta exact de catre banca, si orice modificari ale soldurilor sunt usor de urmarit, in timp ce in cazul casutelor de valori, bancii nu ii este comunicata valoarea depunerilor.

De fapt, contractul de inchiriere precizeaza clar ca banca se obliga sa pastreze secretul operatiunilor efectuate de client, motiv pentru care nu este in masura sa ateste continutul casetei de valori.

Integral in Economica.net