Ramasi fara bani de rate dupa concediu, romanii au strans restante noi la banci de 500 mil. lei in octombrie

Data publicarii: 09-12-2013 | Finante-Banci

Restantele la credite acumulate de populatie au sarit in octombrie cu echivalentul a o jumatate de miliard de lei, dublu fata de ritmul lunar consemnat anul acesta, intarzierile la plata mai mari de 30 de zile ajungand la 11,3 miliarde de lei (2,6 mld. euro), potrivit datelor BNR.

"E posibil ca unii romani sa fi preferat sa mearga in vacante si sa amane plata ratelor la credite. Valoarea restantele va mai creste pentru ca dinamica creditarii este slaba. Am vazut o deteriorare continua a valorii activelor in ultimele noua luni si nu s-a ajuns inca la varful creditelor neperformante", considera Mihai Patrulescu, senior analist al UniCredit Tiriac.

Saltul inregistrat in octombrie este de peste doua ori mai mare decat media lunara din primele noua luni, iar cresterea anuala (octombrie 2013 comparativ cu octombrie 2012) depaseste 2,1 miliarde de lei. Presiunea pe portofoliile de credite ale bancherilor a revenit astfel in conditiile in care avansul restantelor se calmase in ultimele luni, inregistrand ritmuri constante de crestere.

Cresterea accelerata a restantelor din luna octombrie ar putea totusi sa aiba numai un caracter sezonier. Luniile august si septembrie sunt perioade de varf pentru concedii si este posibil ca anumiti debitori sa fi ales sa amane plata ratelor la banca pentru a merge in vacanta.

Pe de alta parte, unii bancheri spun ca trendul de crestere a restantelor se indreapta catre o stabilizare. "Restantele merg spre o stabilizare. La noi, de exemplu, nu am observat o crestere, ci o mentinere si este o evolutie sanatoasa pentru ca se manifesta de mai mult timp”, explica Adrian Jantea, director de retail in cadrul BRD.

Neplata ratelor la creditele in lei a fost principala cauza a accelerarii restantelor in octombrie, de vreme ce acestea au urcat cu o jumatate de miliard de lei si au ajuns la 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro).

Integral in ZF.ro