Dumitru: Ar fi loc pentru creditarea companiilor daca ar creste angajamentul actionarilor; se face abuz de insolventa

Data publicarii: 11-12-2013 | Finante-Banci

Stoparea abuzului de insolventa si o crestere a angajamentului actionarilor sunt necesare pentru cresterea creditarii companiilor, a declarat, miercuri, Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si presedintele Consiliul Fiscal.

'Ar mai fi loc de indatorare bancara, mai ales pe companii mari, dar si la IMM, daca angajamentul actionarului ar creste, adica daca capitalizarea ar fi mai buna. La nivelul IMM-urilor, in momentul de fata, ele au nevoie nu neaparat un credit bancar, pentru ca nu se califica pentru aceasta fiind foarte indatorate pe cifre financiare, ar avea nevoie de capital sau un credit de tip mezanin, un hibrid capital-datorie. Sectorul companiilor din Romania si mai ales sectorul IMM-urilor, care este zona cea mai larga, nu sufera in momentul de fata din lipsa de finantare bancara, sufera din lipsa de capital. Angajamentul actionarilor este destul de mic', a spus Ionut Dumitru in cadrul conferintei 'Lectii invatate in 5 ani de criza' organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Ionut Dumitru a aratat ca, in Romania, se face abuz de insolventa pentru a se scapa de datorii, lucru care este daunator procesului de creditare.

'Daca ne uitam la cele 628.000 IMM-uri existente in 2012, doar 244.000 fac profit, deci sub 40% din IMM-uri fac profit; 1 din 3 IMM-uri care fac profit au credite bancare, in timp ce la companiile mari 70% din cele cu profit au credite', a spus Ionut Dumitru.

Acesta a mai precizat ca, in anii anteriori crizei, doar jumatate din IMM-uri au facut profit. 

Sursa: AGERPRES