Isarescu: Suntem gata sa reducem RMO la lei si euro, dar in piata sunt 2 miliarde de euro in exces

Data publicarii: 13-12-2013 | Finante-Banci

Banca centrala este pregatita sa reduca anul viitor nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, precum si pentru pasivele in valuta, dar piata are in acest moment un exces de lichiditate de 2 miliarde de euro, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de doua miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu, la seminarul "Romania Investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la banca centrala, si unde participa premierul Victor Ponta si mai multi ministri din cabinet, precum Dan Sova, Liviu Voinea, Daniel Constantin si Eugen Orlando Teodorovici.

Guvernatorul a pornit de la constatarea ca opinia publica ajunge sa gandeasca, influentata de mass-media, ca singurul lucru care lipseste din economie sunt banii, idee pe care a combatut-o prin cifrele privind lichiditatea din piata.

Integral in Economica.net