Orice rezident legal in UE are dreptul sa deschida un cont bancar la vedere - Rezolutie PE

Data publicarii: 13-12-2013 | Finante-Banci

Orice rezident legal in Uniunea Europeana ar trebui sa aiba dreptul de a deschide un cont bancar 'la vedere' pentru plati de baza, indiferent de nationalitate sau resedinta, se arata intr-o rezolutie privind legislatia Uniunii Europene (UE) din domeniul bancar, votata joi de deputatii europen

Taxele si regulile pentru aceste conturi trebuie sa fie transparente si comparabile, iar schimbarea catre un alt cont la vedere mai avantajos ar trebui sa fie usoara, se arata in textul care urmeaza a fi discutat in detaliu cu statele membre.

'In lumea actuala, consumatorii si sectorul comercial depind de accesul la servicii moderne de plati. Nu costa prea mult sa oferi servicii de plati electronice, iar viata consumatorilor poate fi astfel mai usoara, companiile pot fi mai eficiente, iar economiile se pot moderniza. Parlamentul considera ca este necesar ca bancile sa fie obligate sa ofere aceste servicii, dandu-le consumatorilor dreptul sa faca alegeri bine informate. Parlamentul a evaluat rapid acest dosar, iar acum depinde de statele membre sa faca la fel, astfel incat sa-l incheiem in primavara viitoare', a declarat, la finalul votului, raportorul Jurgen Klute (GUE/NGL, DE).

Parlamentul a insistat ca toti cei care ofera servicii de plati sa fie obligati sa aiba o oferta de cont 'la vedere', cu unele exceptii decise de statele membre pe baza unor motive obiective si restrictive.

Aceste conturi vor putea fi deschise de orice rezident legal in UE, iar daca au o legatura clara cu statul membru in care fac cererea pentru cont, aceasta nu le poate fi refuzata.

Toti cei care deschid un cont de plati trebuie sa poata intelege taxele aferente si sa poata compara ofertele diferite pentru un produs asemanator, iar aceste informatii trebuie sa fie clare si standardizate in UE.

Integral in ECONOMICA.net