Costul leilor a ajuns la un minim istoric. Scad ratele la credite

Data publicarii: 17-12-2013 | Finante-Banci

Dobanda la care bancile se imprumuta in lei pe termen de trei luni de pe piata monetara (reflectata de indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in contractele de credite de retail in lei) a ajuns la un nou minim istoric, de 2,5%/an, ceea ce inseamna rate mai mici de anul viitor pentru debitorii ale ca-ror rate variabile urmeaza sa fie ajustate in perioada urmatoare.

Fata de ultima ajustare a dobanzilor, la sfarsitul lunii septembrie, indicatorul Robor la 3 luni este in scadere cu trei sferturi de punct procentual, ceea ce ar urma sa se reflecte intr-o scadere cu circa 100 de lei a ratei lunare la un credit ipotecar de valoare medie. Majoritatea bancilor urmeaza sa ajusteze costul creditelor cu dobanda variabila la sfarsitul acestei luni.

Analistii se asteapta ca dobanzile pe piata monetara sa ramana la niveluri scazute din moment ce bancile au prea multa lichiditate, iar majoritatea prognozelor indica o continuare a politicii de relaxare a dobanzii-cheie la lei in prima parte a anului viitor.

"Dobanzile pe piata monetara raman la niveluri foarte joase in contextul lichiditatii foarte bune si al relaxarii politicii monetare. Ma astept ca lichiditatea din sistemul bancar sa ramana la un nivel foarte bun in conditiile in care BNR si-a mentinut angajamentul de a administra in mod adecvat lichiditatea din piata (un mesaj prin care banca centrala sugereaza ca va permite o volatilitate mai mare a dobanzilor - n. red.)", considera Florentina Cozmanca, senior economist al RBS.

Integral in ZF.ro