Aproape 111.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara si au cheltuit 95 de milioane lei

Data publicarii: 06-01-2014 | Turism

Aproape 111.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 15% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc(FPTR), remis vineri AGERPRES.

In strainatate au calatorit pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an peste 10.000 de romani, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul 2013. Acestia au cheltuit, in afara tarii, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, in crestere cu 70% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism. 

Din analiza realizata de catre FPTR, s-a constatat ca, anul acesta, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in zonele montane unde 25.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta la munte, iar 30.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul anterior. In zonele rurale, 29.000 de turisti anul acesta, in timp ce 26.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare. Pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.

In ceea ce priveste tarifele percepute, in perioada sarbatorilor, se constata ca acestea nu s-au modificat fata in anul anterior cu exceptia Deltei Dunarii si a zonelor rurale unde se constata o crestere a tarifelor de 3%. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.

Cele mai solicitate destinatii externe au fost ca si anul trecut, Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia. Anul acesta se constata o crestere a cererii pentru destinatiile exotice, datorata unui numar mare de zile libere ce permite deplasari in destinatii indepartate si a schimbarii mentalitatii romanilor care au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste vacantele.

O mare parte a romanilor care au plecat in vacanta de sarbatori si-au cumparat servicii turistice folosind sisteme de rezervari online, de aceea numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat, spun reprezentantii FPTR.

Conform FPTR, perioada prelungita de concediu din acest an, ofertele variate si chiar avantajoase ale agentiilor de turism si hotelurilor, mentinerea tarifelor atat in tara cat si in strainatate au fost principalele cauze ale cresterii circulatiei turistice in perioada sarbatorile de iarna din 2013-2014.

Sursa: AGERPRES