Credite in lei mai ieftine si noi tranzactii cu banci mici si asiguratori

Data publicarii: 06-01-2014 | Finante-Banci

Scaderea vizibila a dobanzilor la lei ar trebui sa dea suficienta incredere pentru revenirea cererii de credite, insa marele obstacol in calea relansarii pietei ramane digerarea volumului urias de neperformante.

BCR, cel mai mare creditor al economiei, este asteptata sa iasa din procesul de restructurare fara precedent si sa-si reia locul pe piata finantarilor, urmand sa sustina avansul creditului in lei pe fondul scaderii dobanzilor.

Pe o piata a creditului privat care a resimtit anul trecut o scadere de aproape 5%, BCR a dat tonul, cea mai mare banca aratandu-se mai preocupata de rezolvarea problemelor interne decat de asumarea de riscuri in relatiile cu clientela. Actionarul majoritar Erste Group promite ca in 2014 se vor vedea pe deplin efectele programului de restructurare care s-a prelungit pe mai mult de un an si jumatate.

Austriecii si-au tot reafirmat angajamentul fata de economia Romaniei, ramane insa ca acesta sa fie probat printr-o noua politica de creditare la BCR, dupa ce in ultimul an banca a lasat numerosi clienti sa se descurce cu oferte de la concurenta, refuzand sa prelungeasca linii de finantare si in acelasi timp tinandu-se departe de piata refinantarilor ca jucator activ. Teoretic BCR le-a lasat spatiu de manevra competitorilor, insa in final problemele sale au ajuns sa bruieze intreaga piata, o cincime din activele bancare fiind concentrate in bilantul BCR.

Integral in ZF.ro