Start la vanzarea de banci. Un sfert dintre bancile aflate in Romania au fost scoase la mezat. Unele si-au gasit deja cumparator

Data publicarii: 07-01-2014 | Finante-Banci

Ultimii ani au fost tot mai grei pentru sectorul bancar romanesc, iar 2014 nu se deosebeste cu nimic din aceasta perspectiva. Desi cresterea economica a fost reluata, iar Romania este printre performerele Uniunii Europene, rata creditelor neperformante a crescut puternic in ultimii ani, ajungand pana la un record negativ de 21,7% in octombrie 2013 si va mai creste din cauza controalelor demarate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Oricat de bine pregatit a fost sistemul bancar local in fata crizei, acesta tot nu poate evita realitatea, iar unele institutii de credit si-au anuntat iesirea de pe piata romaneasca sau au facut-o deja. In Romania sunt 41 de banci, iar activitatea de baza - creditarea - a batut pasul pe loc in ultimii ani. In plus, in unele cazuri, grupurile-mama au probleme mult mai mari si trebuie sa isi restructureze operatiunile. 

  Portughezii de la Millennium Bank spera sa iasa de pe piata romaneasca in 2014, in vreme ce filiala locala a Volksbank urmeaza sa fie scoasa la vanzare in 2015, dupa finalizarea unui proces de restructurare.   

Millennium va iesi din Romania deoarece aceasta face parte din planul de restructurare. In luna septembrie 2013, publicatia "Jornal de Negocios" scria ca banca trebuie sa vanda mai multe active, printre care si subsidiara din Romania si o participatie pe care o detine la grupul elen Piraeus Bank, si sa scada cu 25% cheltuielile cu personalul pana la finalul anului 2015.   

Millennium Bank a primit in 2012 o suma de 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, iar la schimb trebuie sa implementeze un program de restructurare. Grupul portughez a intrat in Romania cu putin inainte de declansarea crizei economice si are o cota de piata de numai  1%. 

  Volksbank Romania, nedorita de rusii de la Sberbank 

  Grupul austriac Volksbank se afla intr-o situatie total diferita. Gigantul rus Sberbank a cumparat inca din 2011 Volksbank International, care ingloba operatiunile bancii din afara Austriei, respectiv Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina. La acel moment, divizia din Romania avea activele cele mai mari din zona, respectiv 4,7 miliarde de euro. 

Si maghiarii de la MKB incearca de mai multa vreme sa-si vanda subsidiara locala. Un acord incheiat anul trecut cu fondul de investitii PineBridge nu a fost finalizat pentru ca nu a privit avizul BNR. Banca maghiara MKB a anuntat recent ca a vandut in ultima zi a anului trecut subsidiara romaneasca Nextebank catre Emering Europe Accession Fund (EEAF), tranzactia urmand sa fie incheiata dupa obtinerea avizului BNR. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: