Titus Corlatean: Vizita delegatiei SUA este binevenita; ne va da prilejul sa discutam direct

Data publicarii: 09-01-2014 | Politica

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, considera ca apropiata vizita a delegatiei SUA la Bucuresti, condusa de subsecretarul de stat Victoria Nuland, este una binevenita si va constitui o ocazie de a se discuta "eventuale chestiuni care trebuie clarificate".

"Este o vizita pe care eu o calific ca binevenita, cred ca este extrem de oportun sa discutam si vom discuta cu siguranta in primul rand aspectele legate de parteneriatul strategic, care este un parteneriat ce reprezinta cheia de bolta a politicii externe romanesti. Vom discuta cu siguranta si aspecte regionale, exista mare interes. Și vom discuta cu siguranta toate aspectele care vor fi de interes pentru ambele parti. Am vazut chestiunea cu statul de drept, este o vizita binevenita pentru a avea acest dialog si a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate. Eu cred ca dupa perioada aceasta si mai agitata in care s-a facut extrem de multa politica este bine sa discutam direct si nu prin intermediul presei si apreciez exact vizita, care ne va da prilejul sa discutam direct si pentru a vedea exact unde ne aflam", a spus ministrul miercuri, la Palatul Parlamentului, unde a participat la Gala Studentilor Romani din Strainatate. 

Potrivit acestuia, angajamentul Romaniei pentru statul de drept, pentru democratie ramane unul extrem de solid, asa cum Parteneriatul strategic romano-american ramane extrem de solid. "Sunt mize mari, extrem de importante in care Romania este un aliat fidel al SUA si daca avem acest fundament solid cred ca putem discuta si clarifica si aspecte care pot parea mai sensibile la un anumit moment", a spus Corlatean. 

Referitor la programul vizitei, demnitarul a spus ca agenda o face partea americana si a precizat ca are mandat din partea premierului Victor Ponta pentru a putea discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana il considera necesar. "Este agenda pe care o face partea americana, stiu ca este o intalnire cu ministrul de Externe, inteleg ca este o intalnire la Cotroceni. In ceea ce priveste premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum doua zile, atunci cand aceasta vizita a fost anuntata. Programul premierului era facut de multa vreme asa incat din motive obiective acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a aratat seful diplomatiei romane. 

In alta ordine de idei, in ceea ce priveste vizita unei delegatii parlamentare romane la Teheran, Corlatean a afirmat ca aceasta se inscrie intr-un efort al comunitatii internationale, care se doreste a fi unul conjugat, de a pune in valoare un anumit grad de deschidere care provine din partea noilor autoritati din capitala iraniana in ce priveste necesara cooperare cu comunitatea internationala pentru stoparea programului nuclear pe care Iranul l-a promovat o anumita perioada de timp. "Cred ca este un lucru bun. In acelasi timp trebuie sa luam in consideratie si preocuparile pe care Israelul le-a exprimat public fata de capacitatea reala de implementare a acestor masuri de catre conducerea politica din Iran. Eu cred ca printr-un dialog sustinut si prin masuri de transparenta si verificate putem merge in directia cea buna", a spus ministrul Afacerilor Externe.

Surs: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: