Raiffeisen Bank si Fondul European de Investitii (FEI) au semnat un nou acord in cadrul initiativei JEREMIE

Data publicarii: 09-01-2014 | Finante-Banci

Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un nou acord de finantare in cadrul initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises. In baza noului parteneriat, Raiffeisen Bank va acordara IMM-urilor (conform definitiei europene) imprumuturi in lei pe termen mediu si lung, pentru capital de lucru si investitii, in suma totala de 40 milioane de euro, in conditii atractive - dobanda subventionata si cerinte reduse de garantii.

Cu ocazia semnarii acestui acord, Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development, a declarat: "Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune”.

Monica Udrescu, Director Executiv al Ariei IMM la Raiffeisen Bank, a declarat: "Intotdeauna ne vom afla in parteneriate care vor aduce un plus de valoare si resurse de finantare pentru economia romaneasca. 

Continuarea colaborarii cu FEI va sustine acordarea de imprumuturi in conditii preferentiale catre IMM-uri, permitandu-ne sa crestem capacitatea de creditare. In baza succesului inregistrat pana acum in derularea programelor dezvoltate in parteneriat cu FEI, avem convingerea ca aceste solutii de finantare raspund nevoilor de finantare ale IMM-urilor si provocarilor cu care acestea se confrunta. Raiffeisen Bank va continua si in 2014 strategia de crestere a volumului de business pe acest segment, acordul mai sus mentionat fiind un pas important in acest sens”. 

Pana la data la care produsele de creditare vor putea fi puse la dispozitia clientilor, banca incurajeaza accesarea actualului instrument financiar in derulare sub umbrela JEREMIE, activ din aprilie 2011, prin intermediul caruia au fost acordate deja peste 1500 de credite, in valoare totala de peste 110 milioane de euro, cu cerinte de garantii semnificativ reduse si la costuri foarte competitive.

Despre FEI

Principala misiune a FEI, institutie detinuta in majoritate de Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata. In acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca.

Investitiile totale nete ale FEI in fonduri de capital de risc si private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfarsitul anului 2012. Cu participatii in peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucator european pe segmentul capitalului de risc, avand in vedere amploarea si gama larga a investitiilor sale, in special in segmentele high-tech si early-stage. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2012, 4,7 miliarde euro in peste 255 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri.

Despre JEREMIE

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana.

Pana in prezent, la nivel UE, FEI gestioneaza 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel national si alte 7 la nivel regional. In Romania, initiativa JEREMIE este administrata de catre FEI si este finantata prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice”, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este o banc` universal` de top, oferind o gam` complet` de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-

urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, reaele de ATM [i EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) [i internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o re]ea de peste 527 agen]ii n toat` ]ara care deservesc aproximativ 2 milioane clien]i, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri [i 7.600 corpora]ii mari [i medii.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: