Vanzarile de PC-uri au inregistrat cea mai mare scadere din istorie in 2013

Data publicarii: 10-01-2014 | IT&C

Vanzarile de calculatoare personale traditionale au inregistrat in 2013 o scadere de 10%, ceea ce face din anul trecut unul cel mai prost an din istorie pe producatorii de PC-uri, au anuntat joi firmele de cercetare IDC si Gartner, transmite AP.

Utilizand o metodologie de calcul usor diferita, Gartner estimeaza ca in ultimele trei luni ale anului trecut vanzarile de PC-uri au scazut cu 6,9% pana la 82,63 milioane unitati, in timp ce IDC estimeaza ca vanzarile au scazut cu 5,6% pana la 82,21 milioane unitati. Perioada octombrie-decembrie 2013 a fost al saptelea trimestru consecutiv de scadere a vanzarilor de PC-uri.

Pe ansamblul anului trecut, IDC si Gartner estimeaza ca vanzarile de PC-uri au inregistrat o scadere record de 10% pana la aproximativ 315 milioane unitati, ajungand practic la nivelul din 2009 cand economia mondiala se chinuia sa iasa dintr-o grava recesiune. Vanzarile de computere desktop si laptop nu au scazut niciodata cu mai mult de 4% in ritm anual, iar singurele scaderi anuale au avut loc in 2001, in timpul crizei sectorului Internet, si in 2012, cand a inceput migratia spre tablete.

'Cresterea puternica a vanzarilor de tablete a continuat sa aiba un impact negativ asupra cresterii PC-urilor pe pietele emergente. Pentru consumatorii de pe aceste piete primul dispozitiv conectat este cel mai probabil un smartphone, iar primul dispozitiv de tip computing este o tableta', a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

In randul marilor producatori, Lenovo a fost in 2013 cel mai mare producator mondial de PC-uri cu o cota de piata de 16,9%, urmat de Hewlett-Packard cu o cota de 16,2%. Lenovo si-a consolidat pozitia in special in ultimul trimestru al anului trecut cand a reusit sa-si creasca vanzarile cu 6,6% in ritm anual, in timp ce vanzarile HP au scazut cu 7,2%.

Vanzarile de PC-uri au inregistrat scaderi semnificative in ultimii doi ani, in conditiile in care clientii au migrat spre smartphone-uri si tablete. Analistii estimeaza ca vanzarile de smartphone-uri au trecut pragul de un miliard de unitati in 2013, iar vanzarile de tablete ar urma sa le devanseze pe cele de PC-uri pana in 2015.

Sursa: AGERPRES