BCE mentine dobanda de baza la nivelul record de 0,25%

Data publicarii: 10-01-2014 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%, pe fondul ingrijorarilor ca inflatia scazuta ar putea pune in pericol relansarea economica fragila din zona euro, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de analisti, in conditiile in care, miercuri, Eurostat a anuntat ca in luna decembrie 2013 rata inflatiei in zona euro a coborat pana la 0,8%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75%.

Atentia analistilor se va indrepta acum spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 13,30 GMT, pentru explicatii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

'Ne asteptam ca presedintele Mario Draghi sa spuna ca BCE este gata sa intervina daca va fi nevoie', a declarat economistul Nomura, Nick Matthews.

Dobanzile scazute pot stimula cresterea economica, insa BCE are la dispozitie un spatiu de manevra limitat pentru o noua reducere a dobanzii de baza. Unii analisti sunt de parere ca BCE ar putea adopta alte masuri, precum oferirea de credite ieftine bancilor, care, la randul lor, ar putea sa le acorde companiilor. 

Sursa: AGERPRES