Negritoiu, ING: Sa ne felicitam ca am supravietuit primei crize financiare din istoria Romaniei capitaliste

Data publicarii: 14-01-2014 | Finante-Banci

Romania a supravietuit primei recesiuni si crize financiare din istoria sa capitalista, apreciaza fostul presedinte executiv al ING Bank, Misu Negritoiu, care identifica cinci lectii ce ar putea fi invatate din aceasta criza.

Intr-o postare pe blogul sau, Negritoiu afirma ca teoria economica, asa cum se invata la scoala, a esuat in prevenirea crizelor, politica monetara a bancilor centrale, in lume, este in convergenta si inca o data s-a dovedit ca este nevoie de politici monetare si fiscale puternic anti-ciclice.

De asemenea, acesta considera ca politicile de dezvoltare si crestere economica prin economii private externe nu merg inca in Romania, iar rolul bancilor comerciale si politicile de creditare nu s-au modificat aproape deloc.

In ceea ce priveste Romania, bancherul atrage atentia asupra faptului ca o consecinta a accesului nelimitat la creditele in valuta si finantarea dezvoltatorilor imobiliari cu norme de creditare extrem de flexibile au dus la o crestere nesanatoasa a creditului, iar in perioada 2004 - 2008 nu s-a luat nici o masura de temperare.

'Mai mult, pe fondul unui sentiment politic favorabil, a fost redus impozitul la cota globala de 16%. Nu se practica reducerea impozitului in perioade de boom. Este o masura pro-ciclica, nu anti-ciclica', subliniaza Misu Negritoiu.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: