Seful bancherilor austrieci: Sunt destul de optimist dupa prima reuniune anuala de la Basel

Data publicarii: 14-01-2014 | Finante-Banci

Perspectivele pentru Europa arata mult mai bine ca acum un an, iar increderea in sistemul bancar european este deja in crestere, dupa cum arata preturile actiunilor mai multor banci mari, afirma Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei.

 "Vin cu o imagine destul de optimista de la Basel (unde tocmai a avut loc prima reuniune din acest an a guvernatorilor de banci centrale la Banca Reglementelor Internationale, la care participa si Mugur Isarescu). Primul mare test care ne asteapta tine de pregatirea sistemului unic de supraveghere - primul pilon al proiectului uniunii bancare europene, care ar trebui sa intre in functiune anul acesta", spune Nowotny.

 Sistemul este deschis si tarilor din afara zonei euro cum este Romania, seful bancii centrale de la Viena spunand ca aderarea ar fi o decizie justa pentru aceste tari.

 Ceilalti doi piloni sunt mecanismul unic de rezolvare a bancilor intrate in deriva, pentru care s-au luat unele decizii politice importante, dar nu este gata, si schema unica de garantare a depozitelor, pentru care inca nu exista consens politic.

 La reuniunea de la Basel a avut loc si o receptie de adio cu ocazia incheierii mandatului lui Ben Bernanke la conducerea Fed.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: