MUGUR ISARESCU: Am candidat o data la Presedintie. NU se mai pune problema

Data publicarii: 14-01-2014 | Finante-Banci

 BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca a mai candidat pentru functia de presedinte, iar acum "nu se mai pune problema”, potrivit unui interviu Mediafax.

 in ce conditii ar candida la Presedintie, Isarescu a subliniat ca s-a intrebat retoric "Sa-mi schimb profesiunea la 65 de ani? In Romania, presedintele, conform Constitutiei, este un om politic. La 65 de ani imi este greu sa ma debarasez de haina de bancher, care-ti intra in piele. Nu prea stiu cazuri ca la 65 de ani, sa intre cineva in viata politica”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat si conditiile relaxarii monetare mai accentuate de saptamana trecuta, care nu putea fi demarata in perioada in care inflatia era ridicata. El a aratat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura si alte sectoare productive, asa cum a facut si pana in prezent.

In acelasi timp, seful bancii centrale vede o schimbare in arhitectura sistemului bancar european, unde lichiditatea va fi asigurata de clientii cu depozite in nivelul garantat, de 100.000 de euro, in timp ce deponentii cu sume mai mari vor alege sa-si diversifice plasamentele si sa-si asume responsabilitati, ceea ce va determina dezvoltarea pietei de capital.

Acestea sunt principalele sale declaratii:

BNR nu a spus niciodata ca acest credit in valuta trebuie anihilat. Noi am afirmat in repetate randuri ca acest tip de credit nu ar trebui acordat acelor clienti ai bancilor care nu au venituri in valuta.

Noi am luat o serie de masuri generale de descurajare a creditului in valuta, introducand astfel in Romania normele de creditare pe care ulterior le-a promovat Banca Centrala Europeana. Cand situatia s-a schimbat, si masurile BNR au fost in concordanta cu noile realitati. Reamintesc ca am redus rezervele minime obligatorii si in perioada 2009 - 2010, de la 40% la 20% la valuta si de la 20% la 15% la lei.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: