BNR are un spatiu limitat pentru noi reduceri de dobanda, crede viceguvernatorul Cristian Popa

Data publicarii: 15-01-2014 | Finante-Banci

Romania poate continua sa reduca dobanda de referinta pe masura ce inflatia ar urma sa-si revina in a doua parte a anului de la minimul record atins in prezent, a declarat marti viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, transmite Bloomberg.

'Exista o anumita marja de manevra insa este foarte limitata in comparatie cu ajustarea care a avut deja loc', a declarat Cristian Popa la o conferinta organizata de Euromoney la Viena.

In perioada care a trecut din luna iulie 2013 si pana in prezent, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, in incercarea de a stimula creditarea in lei si a sustine cresterea economica.

La inceputul acestei luni, BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an de la 4%, incepand cu data de 9 ianuarie 2014. Separat, Institutul National de Statistica a informat ca la finele lui 2013 inflatia anuala a fost de 1,55%, ceea ce inseamna ca avansul preturilor de consum s-a situat aproape de nivelul minim al intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei.

Banca centrala si-a propus pentru 2014 o tinta de inflatie de 2,5% plus/minus un punct procentual si estimeaza ca la finele acestui an inflatia va ajunge la 3%, dupa o scadere pana la aproximativ 1% in primul trimestru. 

Sursa: AGERPRES