FNGCIMM a primit prima oferta de participare la derularea Programului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri

Data publicarii: 16-01-2014 | Finante-Banci

Semnarea conventiei privind implementarea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, dintre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM a permis Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii sa transmita institutiilor de credit interesate invitatia de a se inscrie in Program, prima oferta de participare la derularea Programului fiind deja inregistrata.

FNGCIMM este pregatit sa semneze Conventiile de garantare imediat ce primeste de la finantatori informatiile obligatorii care stau la baza alocarii plafonului de garantare pe fiecare finantator in parte si care se refera la valoarea estimata a garantiilor care urmeaza sa fie acordate in cadrul programului si la nivelul costurilor totale (marja anuala peste nivelul ROBOR si taxe aferente conexe activitatii de finantare) ce vor fi aplicate finantarilor in cadrul programului.

Finantatorii au posibilitatea de a comunica aceste informatii pana pe data de 30 ianuarie 2014.  

Valoarea plafonului de garantare aprobat pentru Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii, este de 2 miliarde lei. 

Semnarea conventiilor de colaborare cu institutiile de credit va oferi intreprinzatorilor eligibili posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maxim 5.000.000 lei/I.M.M., garantate in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni. 

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizate pentru refinantarea altor credite in derulare ale beneficiarului.

Garantia se va acorda la cererea bancii, dupa aprobarea liniei de credit de catre institutia finantatoare, prima de garantare datorata de beneficiarul programului ridicandu-se la nivelul de 1,99% din valoarea garantiei aprobate. Prima de garantare este compusa din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finantelor Publice, la nivelul de 1,50% din valoarea garantiei aprobate si din comisionul de administrare cuvenit FNGCIMM, la nivelul de 0,49% din valoarea garantiei aprobate.

Astazi, 15 ianuarie 2013, FNGCIMM SA-IFN a primit prima oferta de participare la derularea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii din partea Bancii Transilvania.