Euro are sanse foarte mari sa ajunga la 4,6 lei in acest an, spun analistii

Data publicarii: 16-01-2014 | Finante-Banci

Moneda nationala isi va relua deprecierea pana la 4,6 lei  / euro, nivel pe care il va atinge, foarte probabil, chiar in acest an, potrivit analistilor mai multor case de brokeraj, consultati de ECONOMICA.NET. Dupa ce se va potoli actuala febra de pe piata, presiuni de mai multe tipuri vor slabi din nou leul.

Cursul euro ar putea ajunge, la 4,6 lei /euro chiar in februarie, a declarat Claudiu Cazacu, analist sef al casei de brokeraj XTB Romania, pentru ECONOMICA.NET.

"Este posibil sa vedem cotatii peste 4,60, anul acesta, nu doar din cauza factorilor locali, ci si a unor ajustari ale riscului la nivel global. Fluctuatiile vor fi mai ample decat ne obisnuisem  lunile trecute. Nivelurile de interes sunt 4,57 si eventual 4,6  pana in februarie", a adaugat analistul de la XTB Romania.

Totodata, "la acest scenariu contribuie si riscurile care s-au acumulat in pietele internationale. 2013 a fost un an exceptional de bun, dar in care leul a reusit doar sa stagneze. Ca leul sa ramana in plafonul actual ar trebui ca 2014 sa fie si mai... bun, ceea ce este foarte putin probabil", spune Radu Ciofu, analist financiar senior la casa de brokeraj Admiral Markets Romania.

Mai mult, "anul acesta leul va reactiona cat si pentru anul trecut, cand a fost (zic eu), prea tare pentru masurile care s-au luat (in principal scaderea dobanzii de referinta", a mai spus analistul de la Admiral Markets, in raspunsul dat la intrebarile ECONOMICA.NET.

In plus, la inceputul acestui an BNR "a surprins piata scazand si RMO-urile" (rezervele minime obligatorii de lei si valute pe care bancile trebuie sa lepastreze la banca centrala), ceea ce a declansat febra deprecieri din aceste zile.

Chiar si asa, "cred ca in 2014 deprecierea leului va "recupera" si pierderea de randament din 2013", a mai adaugat Radu Ciofu.

Estimari tehnice

Analiza tehnica duce la aceeasi tinta de 4,6 lei / euro. Estimarile tehnice se bazeaza pe instrumente statistice si grafice si pleaca de la principiul ca pozitiile anterioare asumate pe piata creaza presiuni pentru anumite preturi in viitor.

"Leul mai poate inca pierde teren in fata monedei unice, pana la 4,59 - 4,6, adica putin peste extrema din vara anului 2012. Aceasta miscare ar fi ultima etapa a unui zig-zag ascendent ce a debutat in mai 2013 si ne asteptam sa fie urmata de un episod de intarire a monedei nationale", a scris, luni, in raportul sau saptamanal Dan Rusu, seful analistilor de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Integral in Economica.net