Hannes Swoboda/MCV: Romania a facut mari progrese din 2007, dar raman unele preocupari

Data publicarii: 23-01-2014 | Finante-Banci

Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Romania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei, a declarat joi, pentru AGERPRES, liderul grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda, in contextul publicarii de catre Comisia Europeana a ultimului raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

'Mecanismul de Cooperare si Verificare nu a fost introdus pentru a indulci evolutiile din Romania sau Bulgaria, ci pentru a expune acele zone in care sunt necesare eforturi suplimentare si pentru a face acest lucru suficient de devreme pentru a preveni efecte negative de durata', a afirmat eurodeputatul austriac.

'Romania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii ei la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei si respectarea statului de drept. Impartasesc unele dintre aceste preocupari si sper ca guvernul, parlamentul si institutiile din Romania isi vor concentra eforturile pentru a asigura in special independenta justitiei, care nu trebuie pusa la indoiala de politicieni', a adaugat liderul liderul grupului S&D din PE.

Hannes Swoboda a mai spus ca 'rolul MCV este de a masura progresul institutional din perspectiva standardelor UE' si a apreciat ca cetatenii romani au ocazia sa-si demonstreze aceste aspiratii cu prilejul viitoarelor alegeri europene.

'Sper ca alegerile europene din luna mai vor reprezenta o oportunitate de a arata ca romanii sunt europeni devotati si vor participa in numar mare' la scrutinul comunitar, a declarat Swoboda.

CE a prezentat miercuri rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, independenta sistemului din judiciar din Romania fiind unul dintre aspectele in privinta carora executivul comunitar continua sa aiba preocupari.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: